Zwerfkatten

Merk je een zwerfkat op? Vul dan het meldingsformulier in via deze link:

Klik hier voor het formulier over zwerfkatten!

Hoe jullie mee kunnen helpen aan het inperken van zwerfkatjes

  • Laat je eigen kat steriliseren en registeren.
  • Neem altijd zo snel mogelijk contact op! Kattinnen kunnen immers al op de leeftijd van vijf maanden zwanger worden.
  • Maak direct melding van gevonden kittens, want ze kunnen maar tot vijf weken oud naar een opvangplaats om geadopteerd te worden. Na vijf weken zijn ze te verwilderd om nog als huiskat te leven.
  • Meld eveneens zwangere poezen.
  • Huiskatten worden niet meegenomen. Voor sterilisatie of castratie van je eigen katten, neem je contact op met je dierenarts.

Steriliseren en registeren

Alle katteneigenaars zijn voortaan verplicht om nieuwgeboren kittens te laten steriliseren vóór ze de leeftijd van vijf maanden bereiken. Alle katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moeten bovendien gesteriliseerd worden, tenzij je een erkende kweker bent, of een asiel uitbaat..

Sinds 1 november 2017 moeten alle katten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden voor ze 12 weken oud zijn. Dit betekent dat alle katten dan, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd zijn en geregistreerd moeten  worden in de centrale databank CatID.

Onder verhandelen wordt ook het 'gratis weggeven' verstaan.

Wat met mijn kat?

Als het dier op 1 november 2017 ouder was dan 12 weken moet het wettelijk gezien niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Voor je kat en voor jezelf is het natuurlijk beter als ze dat wel is: als ze verloren zou lopen, wordt ze sneller met jou herenigd.

Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 50
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.