Onze waterhuishouding staat onder druk. Periodes van wateroverlast en overstromingen volgen op periodes van extreme droogte. We moeten proberen deze extremen te voorkomen, maar ons ook wapenen tegen de schadelijke gevolgen van beiden. Daarom maken we bewust meer plaats voor water en groen op openbaar en privédomein.
Infosessies
Jaarlijks wordt een infosessie georganiseerd over ontharding, infiltratiemogelijkheden, waterputten, enzovoort.
Bij het organiseren hiervan zetten we ook in op het bereiken van onze Wijnegemse bedrijven.
Het lokaal bestuur heeft in het kader hiervan ingetekend op het aanbod van IGEAN om deel te nemen aan acties aangeboden door het EnergieK Huis in het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. In het bijzonder gaat dit over de actie die inzet op het ontharden van opritten en voortuinen. Dit gebeurt door middel van een wervende communicatie- en sensibilisatiecampagne waarin de focus ligt op de positieve effecten van ontharden, en door het organiseren van (live) praktijkgerichte workshops over het ecologisch inrichten en onderhouden van de tuin.
Jaarlijkse onthardingsgolf
Ieder jaar wordt een lijst opgemaakt van verschillende locaties in Wijnegem waar overgegaan zal worden tot het ontharden van overbodige paden, te breed aangelegde voetpaden in klinkers en onnodige verhardingen op openbaar domein. Voorbeelden hiervan zijn de parallelbaan in de Molendreef, de smalle kasseistrook in de Merksemsebaan tussen het fietspad en de rijbaan, het oude fietspad aan het sportcentrum, …
Herinrichting publieke ruimte
Het recent opgemaakt basishemelwaterplan dient als leidraad voor het prioriteren van rioleringsprojecten.
Wanneer nieuwe straten worden aangelegd, wordt steeds een gescheiden riolering voorzien. Dat wilt zeggen dat afval- en regenwater van elkaar gescheiden worden. Afvalwater wordt correct afgevoerd, regenwater laten we infiltreren of wordt afgevoerd naar waterlopen. Bij zulke nieuwe straten wordt iedere nieuwe parkeerplaats aangelegd in waterdoorlatend materiaal.
Wanneer bestaande straten worden heraangelegd, wordt steeds geprobeerd dit te koppelen aan de implementatie van een gescheiden riolering. In dat geval zullen de huizen aan de straat die wordt heraangelegd verplicht worden op het regenwater afkomstig van hun daken maximaal af te koppelen en te laten vloeien naar de eigen tuin met overloop in een gescheiden rioolstelsel (afvalwater tegenover regenwater). Opritten over het openbaar domein (vanaf rooilijn tot rijbaan) die ten gevolge van deze werken heraangelegd moeten worden, worden heraangelegd in waterdoorlatend materiaal.
Bij het (her-)aanleggen van straten bestuderen we hoe we de afkoppeling van regenwater kunnen gebruiken voor het bewateren van de plantvakken. We verkiezen om regenwater niet gescheiden te laten afvloeien, maar te gebruiken om eigen groen water te geven. We laten het regenwater dus eerst langs de plantvakken gaan, alvorens het water af te vloeien. We onderhandelen met nutsmaatschappijen, zodat zij bij de heraanleg van een oprit over openbaar domein deze heraanleg maximaal waterdoorlatend uitvoeren.
Waterbuffers
Wijnegemhof (het park van Wijnegem) versterken we graag verder als waterbuffer voor Wijnegem. Een eco-hydrologische studie is hiervoor aangewezen. De Fortvlakte wordt, in samenwerking met de provincie, ontwikkeld als een park dat water kan opnemen en bufferen.
Bij omgevingsvergunning: waterdoorlatende aanleg
De verharding van tuinen en opritten vormt in Wijnegem een grote uitdagen. We zoeken naar een systeem, bij voorkeur een waarborgsysteem, dat ons in staat stelt te verhinderen dat in realiteit meer wordt verhard dan werd vergund.
Reglement ontharding
We stimuleren Wijnegemnaren om hun terrein maximaal te ontharden, zodat regenwater kan infiltreren. Hiervoor stellen we een nieuw subsidiereglement op, dat ontharden financieel beloont. In dit subsidiereglement hebben we niet enkel oog voor de Wijnegemse inwoners, maar ook voor de Wijnegemse bedrijven.
Scholen als onthardingspartner
We organiseren een wedstrijd voor de Wijnegemse scholen, waarbij zij hun idee voor het ontharden van hun speelplaats kunnen indienen. Het plan dat gericht is op maximale ontharding, wint het prijzengeld waarmee de ontharding kan worden aangevat. Deze legislatuur bedraagt het prijzengeld 50.000 euro. Hiervoor wordt een nieuw reglement opgemaakt dat voor goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De eigen gemeenteschool en ’t Notendopje kunnen niet deelnemen aan dit scholenproject, door de bouw van een nieuwe school.
Hemelwater gebruiken
We stimuleren personen die aanpassingen aan hun woning doorvoeren waardoor zij regen voortaan opvangen en gebruiken voor de spoeling van het toilet, de wasmachine, besproeiing van de tuin, enz. Dit doen we door het bestaande reglement ‘gemeentelijke premie hemelwatergebruik’ met een nieuwe blik te bekijken, en groepsaankopen van bv. regentonnen te faciliteren.