In Wijnegem wonen 2169 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Dat betekent dat ongeveer één op vijf inwoners van Wijnegem jonger is dan 18 jaar. Lokaal bestuur Wijnegem vindt het belangrijk om extra aandacht te hebben voor hun rechten. Ongeveer 35 jaar geleden ondertekende België het internationaal verdrag van de rechten van het kind. Als lokaal bestuur vinden we deze rechten belangrijk en willen we de principes van dit verdrag op lokaal niveau implementeren.
Hoe ziet een kindvriendelijke gemeente eruit?
In een kindvriendelijke gemeente zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers. Ze maken deel uit van de lokale samenleving en hebben dus ook het recht om hier mee vorm aan te geven en te participeren.
In een kindvriendelijke gemeente worden kinderen en jongeren betrokken in alle levensdomeinen die voor hen van belang zijn. De verschillende gemeentediensten en andere partners zullen hiervoor dus moeten samenwerken.
In een kindvriendelijke gemeente is het label ‘kindvriendelijke gemeente’ geen doel ‘an sich’, maar een startpunt voor een uitdagend proces. We zullen hiermee dus blijvend aan de slag moeten gaan.
In een kindvriendelijke gemeente wordt kindvriendelijkheid gezien als een maatstaf voor goed beleid. Wat goed is voor kinderen en jongeren is bij uitbreiding ook goed voor andere medeburgers.
Hoe kunnen we een kindvriendelijke gemeente worden?
We zijn gestart met een traject om een kindvriendelijke gemeente te worden. Dit label wordt uitgereikt aan steden en gemeenten door een stuurgroep die bestaat uit verschillende organisaties (agentschap Opgroeien, AP Hogeschool, Bamm, Bataljong, Demos, Departement CJM, Gezinsbond, HoGent, Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi), Kind en Samenleving, Kinderrechtencommissariaat, UNICEF België, UGent en VVSG). In dit traject doorlopen we drie fases.
In een eerste fase gaan we de huidige kindvriendelijkheid in kaart brengen op basis van verschillende thema’s: gezondheid en welzijn, wonen, veiligheid, mobiliteit, onderwijs, vrije tijd, milieu en duurzaamheid, publieke ruimte en participatie en actorschap van kinderen en jongeren. Dit doen we door bevragingen bij kinderen, jongeren en volwassenen. Je vindt onderaan een filmpje terug over de resultaten van de bevragingen van kinderen en jongeren. Verder hebben we ook cijfers uit bestaande databanken geanalyseerd zoals de gemeentemonitor.
We presenteren alle verzamelde data in focusgroepen aan kleine groepen vertegenwoordigers van gemeentediensten, het middenveld en aan kinderen en jongeren, om zo meer betekenis en diepgang aan de cijfers te geven. Vervolgens wordt er op basis van alle informatie gekozen op welke thema’s we ons in het verdere traject zullen focussen. In januari 2025 wordt er een rapport gepubliceerd dat deze eerste fase samenvat.
In een tweede fase gaan we verder aan de slag met de gekozen thema’s. We leggen dan meer de focus op de beleving van kinderen en jongeren over de specifieke thema’s in een belevingsonderzoek.
In een derde fase gaan we over tot het vormen van een concrete strategie. Welke acties kunnen we ondernemen om Wijnegem kindvriendelijker te maken?
In juni 2026 moeten we voor een jury verschijnen. Hopelijk behalen we dan het label en mogen we ons een kindvriendelijke gemeente noemen. Hierna is het werk niet klaar en blijven we ons inzetten voor de rechten van kinderen en jongeren in Wijnegem. Na 6 jaar zullen we ons terug voor een jury moeten verantwoorden om het label te mogen behouden.
Wil je meer weten over het kindvriendelijk traject? Hou dan zeker deze webpagina in de gaten!