Een bijenhotel, een buurtbasketbalpaal en verfraaiing: de nieuwe projecten van het wijkbudget zijn bekend

Gepubliceerd op vrijdag 6 jan 2023 om 09:45
Vanuit het lokaal bestuur werd beslist om jaarlijks 10.000 euro vrij te maken voor duurzame buurtprojecten. Als Wijnegemnaar kan je samen met je buurt ieder jaar een voorstel indienen. Uit de voorstellen van 2023 werden drie mooie projecten gekozen die dit jaar nog zullen worden gerealiseerd.

In de Zandstraat vind je vanaf nu een mooi bijenhotel terug. De Wijngaardstraat en de Vuurkruisenlaan kozen voor een mooie vernieuwde basketbalpaal voor alle kinderen en de Ganzenweg gaf de buurt een opfrisbeurt met mooi groen en initiatieven om het buurtgevoel te vergroten. 

Kennismaking in de raadzaal van het gemeentehuis

Op donderdag 12 januari verwelkomde het lokaal bestuur afgevaardigden van alle drie de gekozen projecten in de raadzaal. Zowel de inwoners van de Zandstraat, de Wijngaardstraat-Vuurkruisenlaan en de Ganzenweg waren talrijk aanwezig.

Naast een verwelkoming door het college van burgemeester en schepenen en een korte toelichting van de verschillende projecten, kregen ze er ook hun aandeel van het wijkbudget overhandigd in de vorm van een grote cheque.

Welke projecten werden geselecteerd? 

Bijenhotel in de Zandstraat

Tijdens Wijnegem Autoluw ontstond bij de inwoners van de Zandstraat de idee om een bijenhotel te plaatsen op het pleintje op de hoek van de Zandstraat en de Beukenlaan. Na wat rond te vragen, bleken heel wat inwoners enthousiast over het plan.

De bewoners willen hiermee het pleintje vrolijker en gezelliger maken, daarnaast geven ze de natuur ook een duwtje in de rug. Maar dat is niet alles: ze willen van de gelegenheid gebruik maken om voorbijgangers aan te manen hun snelheid aan te passen. Het bijenhotel kreeg daarom de gepaste boodschap 'GRAAG TRAAG'.

De buren hebben met de €535 die ze kregen van het Wijkbudget het bijenhotel en de naamplaat ondertussen gerealiseerd. Om het pleintje nog vrolijker te maken, onderzoekt het lokaal bestuur de mogelijkheden om met een bijkomende ontharding een bloemenweide mogelijk te maken.

Sport en spel in de Wijngaardstraat en de Vuurkruisenlaan dankzij een nieuwe buurbasketbalpaal 

Op de weg tussen De Wijngaardstraat en de Vuurkruisenlaan vind je een basketbalpaal die zijn beste tijd heeft gehad. Daarom vragen de buren, wiens kinderen en kleinkinderen er vaak spelen, een vernieuwing van de paal en het voorzien van een speelveld met belijning. 

De inwoners zien dit project als een meerwaarde voor de buurt en voor Wijnegem en daar kan het lokaal bestuur zich alleen maar bij aansluiten. Het kan buren aanzetten tot meer bewegen en het bevordert ontmoeting in de buurt. Daarom krijgt dit project €2.200 voor de aankoop en plaatsing van een nieuwe paal. Het lokaal bestuur zal de nieuwe belijning voorzien.  

Meer groen en verfraaiing in de Ganzenweg

Wanneer de wegversmalling in de Ganzenweg is uitgevoerd, willen de buurtbewoners de vrijgekomen ruimte verfraaien en opfrissen door het plaatsen van planten, bloemen en/of fruitgewassen zoals bramen en frambozen. Er wordt ook gespeeld met het toepasselijke plan van het plaatsen van beelden van ganzen om het straatbeeld gezelliger te maken. Daarnaast denkt de buurt ook aan het plan om een krijt- of magneetbord te plaatsen, waarop iedere voorbijganger een mooie boodschap of tekening kan achterlaten. 

Aangezien de finale straatinrichting van de Ganzenweg nog niet definitief is, wordt dit project voorlopig nog niet opgestart. Het lokaal bestuur besliste daarom deze aanvraag onder voorbehoud goed te keuren in afwachting tot de definitieve weginrichting.

Mooie resultaten van de vorige projecten

In 2022 werd voor de eerste keer het wijkbudget uitgereikt. Ook toen werd gekozen om het budget te verdelen over drie uiteenlopende projecten, die elk op hun eigen manier bijdragen tot de duurzaamheid en gezelligheid van de buurt. Vandaag zien we mooie resultaten van deze projecten.

In de Krommelei werd er voor de opgroeiende kinderen ondertussen een betonnen pingpongtafel geïnstalleerd. Deze tafel brengt de inwoners uit de buurt samen voor een spelletje, en dient ook als fijne activiteit voor oudere bewoners uit de straat.

Ondertussen heeft men ook met het project “Samen werken aan duurzame wijken” niet stil gezeten. Met hun project zetten enkele inwoners autodelen op de kaart. Zo vindt er maandelijks in ’t Gasthuis een autodeelcafé plaats, om andere inwoners te informeren over gedeelde mobiliteit.

Ook in de wijk Zevenbunder ging men volop aan de slag met het toegekende budget. De inwoners zochten een extra plaats om elkaar als buurtbewoners te kunnen ontmoeten door zitbanken en speeltuigen te voorzien. 

Inwoners van Wijnegem kunnen tot eind 2023 ideeën inzenden voor een duurzaam buurtproject in 2024

Nieuwe projecten voor het jaar 2024 kunnen via het online formulier worden ingezonden tot en met 1 november 2023. In december 2023 buigt een multidisciplinair team van medewerkers van het lokaal bestuur zich over de projecten. Het is uiteindelijk het college dat ten laatste op 31 december zal beslissen welke projecten het subsidiebedrag krijgen toegewezen.

Meer info over het wijkbudget