Wespennest of Aziatische hoornaar?

Wespen

Hoe herken je de aanwezigheid van wespennesten?

  • Bolvormige nesten die meestal op een donkere, verborgen plek hangen.
  • Het nest heeft een donker streeppatroon.
  • Wespen zijn geel-zwart of geel-bruin en hebben een smalle taille.

Hoe voorkom je wespen?

  • Laat geen eten of verpakkingen rondslingeren.
  • Sluit uw vuilnisbak goed af en maak hem regelmatig schoon.
  • Pas op met zoete geuren in huis. Dit trekt wespen aan.
  • Gebruik geurloze verzorgingsproducten.
  • Zet een schoteltje met sinaasappel, citroen, kruidnagel of gebrande koffie in de tuin. Wespen hebben een hekel aan deze geuren.
  • Controleer regelmatig de plaatsen waar ooit een wespennest hing. De kans is groot dat er op deze plekken een nieuw nest komt.

Hoe bestrijd je wespen?

De brandweer verwijdert gratis wespennesten die een bedreiging vormen. Hiervoor maak je gebruik van het online aanvraagformulier. Let erop dat u een volledig en correct adres toevoegt.

Bel enkel naar het noodnummer 112 bij gevaar voor mensenlevens of als de openbare veiligheid in het gedrang komt.

De Aziatische hoornaar

Sinds enkele jaren koloniseert de Aziatische hoornaar ook Vlaanderen. Deze wespensoort is schadelijk voor biodiversiteit, landbouw en onze eigen bijen. Daarom staat ze bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten.

De hoornaar herkennen

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Ze is vooral zwart van kleur, met oranje vlekken op haar kop. Op het achterlijf heeft ze een oranje band. Je kan de soort goed herkennen aan de poten. Deze zijn half zwart, half geel van kleur. 

Koninginnen maken in het voorjaar een vaak lichtbruin nest op in beschutte plaatsen: schuren, tuinhuisjes, afdaken, struiken of hagen, ... In het beginstadium is verdelging van het nest door een professionele verdelger het eenvoudigst uit te voeren. Daarom is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of haar nest terugvindt bij jou in de buurt.

Let op: Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest en contacteer een professionele verdelger.

Ik zie een nest! Wat nu?

Zie je een Aziatische hoornaar of één van hun nesten? Neem een foto en upload
deze op www.vespawatch.be. Indien positief wordt er contact
opgenomen door de speurders om het nest te zoeken en te verdelgen.