Werken aan kruispunt Houtlaan - ‘s Gravenwezelsteenweg van 27 oktober tot 16 december

Gepubliceerd op vrijdag 21 okt 2022 om 09:49
Vanaf donderdag 27 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de herinrichting van het kruispunt van de Houtlaan (N12) met de ‘s Gravenwezelsteenweg in Wijnegem. Ze verlengen de linksafslagstrook op de Houtlaan voor verkeer komende van Wijnegem.

Verkeer dat vanuit de ‘s Gravenwezelsteenweg de Houtlaan wil opdraaien, zal dat kunnen via een nieuwe invoegstrook op de N12, met bypass op de ‘s Gravenwezelsteenweg. Het dubbelrichtingsfietspad op de Houtlaan richting Wijnegem zal voor de brug ook volledig in asfalt komen.

De werken verlopen gefaseerd en duren tot en met 16 december. Gemotoriseerd verkeer kan steeds over de Houtlaan blijven rijden en op het kruispunt met de ‘s Gravenwezelsteenweg blijven alle bewegingen steeds mogelijk. 

Verhoogde veiligheid en betere doorstroming 

De ingrepen moeten bijdragen aan een betere verkeersdoorstroming en -veiligheid op en rond het kruispunt. Een verlengde linksafslagstrook op de Houtlaan richting ‘s Gravenwezelsteenweg moet het gemotoriseerde verkeer vlotter afwikkelen. Verkeer komende van ‘s Gravenwezel zal eveneens vloeiend de N12 kunnen opdraaien, via een vernieuwde bypass en invoegstrook. Die ingrepen, in combinatie met een nieuwe verkeerslichteninstallatie, maken het kruispunt conflictvrij.

Houtlaan blijft steeds toegankelijk 

1. Tijdens de eerste fase, op donderdag 27 en vrijdag 28 oktober, worden er zeven bomen gerooid ter hoogte van het kruispunt. Het doorgaand verkeer op de Houtlaan richting Schilde over één rijstrook tot aan het kruispunt. De gerooide bomen zullen na afloop van de werken gecompenseerd worden in de omgeving van het kruispunt.

2. Tijdens de tweede fase, van 28 oktober tot en met 6 november, werkt AWV aan de verlichtingspalen op en rond het kruispunt. De palen worden vanuit de middenberm verplaatst naar de zijbermen. Hiervoor blijft richting Schilde wederom één rijstrook beschikbaar, maar vlak voor het kruispunt kunnen alle rijstroken terug worden gebruikt.

3. Tijdens de derde fase, van 7 november tot en met 16 december, voert AWV de eigenlijke werken aan het wegdek en fietspad uit en vernieuwen ze de verkeersinstallatie. Het doorgaand verkeer op de Houtlaan rijdt in beide richtingen over één rijstrook. 

Om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen, geldt tijdens de volledige periode van de werken een snelheidsbeperking van 50 km per uur langs de werfzone.

Opgelet: Asfalteringswerken zijn erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op deze pagina.

Fietsers volgen een omleiding

Voor fietsers is er een omleiding voorzien via het Albertkanaal. Komende van Antwerpen wordt het fietsverkeer op de Houtlaan net achter de brug naar beneden geleid, naar de kanaalkant. Zo bereikt het via het dubbelrichtingsfietspad langs het Albertkanaal de ‘s Gravenwezelsteenweg, die uitkomt op de Turnhoutsebaan. Fietsers komende van Schilde richting Wijnegem en Schoten kunnen deze omleiding ook volgen. Het fietsverkeer richting ‘s Gravenwezel rijdt vervolgens om via de Pater Nuyenslaan.

Alle informatie over deze wegenwerken is terug te vinden op Wegen en Verkeer

Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 50
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten