Fossiele brandstof zoals mazout en aardgas zijn niet alleen eindig, maar dragen ook bij aan de klimaatopwarming. We moeten dus stoppen ze te gebruiken.
Voor het verwarmen van onze bestaande gebouwen is die opgave een hele klus. We hebben daarom een plan nodig. Een plan waarin staat hoe we onze woningen warm krijgen zonder fossiele brandstof: een warmteplan.
Waarom maakten we dit warmteplan?
Stoppen met gebruik van fossiele brandstoffen voor de verwarming van gebouwen is nodig om de klimaatverandering af te remmen.
Als lokaal bestuur engageren we ons voor het klimaat via het burgemeestersconvenant, het Lokaal Energie en Klimaat Pact en ons eigen Wijnegems klimaatplan. Het warmteplan vormt daar een onderdeel van.
Het warmteplan toont wat de beste manier is in Wijnegem voor de overstap naar duurzaam verwarmen. Het warmteplan is een beleidsplan waarmee we concreet aan de slag kunnen om opportuniteiten voor toekomstgerichte warmteprojecten nu of op termijn te (laten) realiseren.
Energielandschap Noordertuin
Warmteplanning is ingewikkelde materie, gelukkig staan we er niet alleen voor. We worden ondersteund door de experten van de provincie Antwerpen en samen met 6 gelijkaardige gemeenten wisselen we expertise en ervaring uit via het zogenaamde “Energielandschap Noordertuin”. Dit warmteplan maakten we dan ook samen op.
Nieuwe warmteoplossingen zijn niet goedkoop. Maar nietsdoen is op termijn veel duurder, en veroorzaakt bij bedrijven en burgers ook meer schade. Europa ondersteunt de warmtetransitie en biedt verschillende subsidies aan voor onderzoek en uitrol van warmteprojecten. Met “Energielandschap Noordertuin” trachten we ook zoveel mogelijk van deze middelen te kunnen inzetten.
Hoe werd het warmteplan opgemaakt?
Er werd aan de slag gegaan met veel lokale informatie die werd verzameld. Waar situeert zich de huidige warmtevraag, hoe wordt die (nu) opgewekt, welke warmtebronnen zijn er beschikbaar, wat zijn mogelijke alternatieven,…
Het resultaat van al die dataverzameling is een warmtezoneringskaart geworden. Dit is een kaart waarop aangeduid staat in welke delen van de gemeente welke warmteoplossing als alternatief voor mazout of gas het meest aangewezen lijkt. Dat kan bijvoorbeeld een individuele ‘all electric’-oplossing zijn met een warmtepomp of een collectieve oplossing (warmtenet) met het gebruik van warmte uit de bodem, oppervlaktewater of restwarmte.
Hoe interpreteer ik de warmtezoneringskaart?
Deze kaart toont welke warmteoplossing het meest geschikt is voor elk deel van de gemeente.
Voor het grootste deel van Wijnegem is een warmtepomp per woning of gebouw de beste oplossing (blauwe zone).
Dankzij de aanwezigheid van een grote duurzame bron in Wijnegem, zijnde aquathermie uit het Albertkanaal, is een groot deel van Wijnegem ingetekend als een potentieel grootschalig warmtenet (perzik roze zone). Het bekijken van de haalbaarheid ervan zal aanwijzen of we deze zone in de toekomst moeten herklasseren als kleinschalig warmtenet op basis van lokale bronnen.
Wat zijn te de toekomstplannen nu?
De overstap naar fossielvrij verwarmen willen we stimuleren met de nodige informatie en ondersteuning. Elke gemeente binnen Energielandschap Noordertuin heeft zo zijn eigen startkansen, zodat we in de toekomst kunnen leren van elkaars ervaringen.
Is je interesse gewekt? Wil je meer weten over het warmteplan? Scan de QR-code :
Is jouw woning al geschikt voor een warmtepomp?
Benieuwd of je woning klaar is voor een warmtepomp zonder ingrijpende verbouwingen? Dat kun je eenvoudig zelf testen met de ‘Zet ‘m op 50’-test. Hoe? Verlaag deze winter de temperatuur van de verwarmingsketel naar 50°C. Een energiezuinig huis blijft ook lekker warm als je met lagere temperaturen verwarmt. Is jouw huis nog steeds comfortabel? Dan weet je dat jouw huis voldoende geïsoleerd is om een warmtepomp aan te schaffen.
Je kan ook een test online doen op www.warmtepompklaar.be
Meer renovatie advies of ondersteuning nodig?
Het EnergieK Woonloket helpt je graag met al je vragen. Meer weten? Kijk op https://www.wijnegem.be/energiek-woonloket
Surf zeker ook eens naar www.duurzamwonen.be. IGEAN heeft hier heel wat informatie verzameld over duurzaam wonen en verwarmen.