Vanaf 15 mei tot 30 september geldt de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan. Dit wil zeggen dat de voorspellingen van de maximumtemperatuur in Ukkel worden opgevolgd door het KMI. IRCEL volgt de ozonconcentraties op tijdens dezelfde periode. Op die manier kunnen we tijdig waarschuwen voor warmteperiodes die een impact kunnen hebben op de gezondheid.
Want zeer warme dagen zijn niet zonder gevaar. De warmte kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Vooral ouderen, kinderen en alleenstaanden zijn kwetsbare groepen. Hieronder geven we je daarom graag enkele voorzorgsmaatregelen en tips mee om jezelf en anderen te beschermen tegen de warmte.
Meer tips en informatie op warmedagen.be
- Draag een hoofddeksel.
- Zoek verfrissing op.
- Kies voor lichte, loszittende kledij.
- Doe zware inspanningen op koelere momenten.
- Zoek een plekje in de schaduw om te ontspannen.
- Hou je huis koel. Tips om je huis koel te houden. .
- Ook dieren kunnen het te warm krijgen. Zorg dragen voor je huisdier tijdens de warmte.
- Smeer de huid regelmatig in met zonnecrème.
- Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tijdens het middaguur wanneer de zon het sterkst is.
- Voorzie een zonnebril voor de bescherming van je ogen.
- Draag een hoofddeksel en lichte, loszittende kledij.
- Zoek op regelmatige basis de schaduw op onder een boom of een parasol.
- Ken je huid! Ben je van nature gevoelig voor de zon? Neem dan zeker de nodige voorzorgsmaatregelen.
- Laat nooit iemand achter in de auto
- Hou de algemene gezondheidstoestand (hydratatie, vermoeidheid, bloeddruk, …) goed in het oog bij ouderen en kinderen. Die kan bij oudere mensen zeer snel evolueren. Herken de signalen!
- Drink meer water dan gewoonlijk: minstens 1,5 liter in rust.
- Drink regelmatig en vóór je dorst hebt. Kleurt je urine donker of plas je minder dan gewoonlijk? Dan drink je te weinig.
- Vermijd alcohol en gesuikerde dranken.
- Hou rekening met adviezen voor een gezonde voeding en laat water primeren.
- Eet lichte maaltijden die makkelijk te verteren zijn, dat vraagt minder energie van je lichaam.
- Eet voldoende groenten en fruit. Dit zijn extra vitaminen voor je lichaam.
- Tips om kinderen en ouderen voldoende te laten eten en drinken bij warm weer..
- Neem altijd voldoende water mee! Drink ALTIJD voldoende.
- Overmatig water drinken zorgt voor een verdunning van het bloed en verlies van zoutgehalte. Hierdoor kan de hartfunctie verstoord raken. Nuttig ook isotone dranken met extra zouten en mineralen (via sportdranken of zoute oplossingen).
- Wees slim en sport/beweeg/wandel op koelere momenten van de dag.
- Hou je gezondheidstoestand in het oog. Is je urine donker of ga je minder vaak naar het toilet? Drink dan meer! Voel je je anders dan op andere dagen? Doe het dan nog wat rustiger aan.
- Start niet met intensief bewegen op erg warme dagen indien je dit niet gewoon bent. Laat je lichaam langzaam wennen aan de warmte. Ken je eigen capaciteiten en luister ten alle tijden naar je lichaam.
- Probeer je sportactiviteit te plannen in de voormiddag.
- Train indoor (gekoelde ruimte) indien mogelijk of zoek schaduwrijke plekken op. Kies de juiste ondergrond: trainen op beton is warmer dan op een bosgrond of gras.
- Zorg dat je voldoende beschermd bent tegen de zon. Breng een aantal keer per dag zonnecrème aan, op alle plaatsen waar zon komt. Breng niet teveel zonnecrème aan op het voorhoofd. Door overvloedig zweten kan dit de ogen irriteren.
- Draag een hoofddeksel in de zon.
- Zorg voor afkoeling. Draag aangepaste, lichtgekleurde en ventilerende sportkledij die zweet doorlaat.
Maar blijf bewegen!
- Ga op voorhand langs bij je arts en vraag of je de medicatie gewoon mag doornemen en op dezelfde manier mag bewaren op erg warme dagen. Vraag op welke symptomen je extra moet letten op erg warme dagen.
- Lees de bijsluiter voor bewaaradvies. Staat er geen bewaaradvies, bewaar de medicatie dan op een koele, droge plek. De badkamer is geen goede plek voor medicijnen: het is daar te vochtig.
- Als je inkopen doet, ga dan het laatst langs de apotheek en daarna onmiddellijk naar huis. Laat medicijnen niet in een warme auto liggen. Indien nodig bewaar je medicijnen in een koeltas.
- Laat voor je zorgen. Stel een lijst op van mensen die je kan contacteren op erg warme dagen. Organiseer dat je vrienden, buren, … eens extra bij je langskomen of contact met je opnemen op extra warme dagen. Trakteer hen op een ijsje ;-).
- Schrijf je in bij buur-voor-buur initiatieven in je gemeente en vraag of ze iemand langs kunnen sturen op erg warme dagen.
- Blijf binnen op erg warme dagen en op dagen met hoge ozonconcentraties.
- Pas de algemene tips nauwgezet toe.
- Zorg voor voldoende drinken en verkoeling! Zorg voor een woning die je kan koel houden.
- Creëer extra schaduw door het aanplanten van groen, het aanbrengen van luifels, etc.
- Kalk (of verf) daken wit of bevochtig platte daken met een dun laagje water. Ook groendaken, groengevels en groene opritten hebben een verkoelend effect.
- Verplaats je naar een koelere plek buitenshuis indien je woning ontoereikend gekoeld kan worden. Ga bijvoorbeeld naar een park, bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee, synagoge, etc.