100 Jaar Groote Oorlog 

Ook Wijnegem herdenkt Wereldoorlog I of de Groote Oorlog.
De Wijnegemse Werkgroep WOI organiseert in november een muzikale vertelling en enkele lezingen. Ook de bibliotheek draagt haar steentje bij.

Film: 'All Quiet on the Western Front' 

Dinsdag 14 november om 20 uur
 
Deze film uit 1979 is eigenlijk een remake voor de televisie van een Amerikaanse film uit 1930, die gebaseerd is op het Duits boek van Erich Maria Remarque uit 1929 "Im Westen nichts Neues" of "Van het westelijk front geen nieuws". Een mooie en aangrijpende film uit 1979 over de Eerste Wereldoorlog en de bijhorende gruwelen in de loopgraven vanuit het standpunt van een groep Duitse jongeren. Weggegaan als enthousiaste kerels op aanraden van een enthousiaste leraar, krijgen ze gaandeweg twijfels over hun missie en het nut ervan.
Regie: Delbert Mann
 
Voorafgaand kan je ook deelnemen aan de boekbespreking door de leeskring op donderdag 9 november.
In de conferentiezaal van 't Gasthuis.
Prijs: € 3

Lezing 'Van het kasteel naar het front' - Ludo Simons 

Donderdag 16 november om 20 uur
 
Het oorlogsdagboek van Jozef Simons.
Ludo Simons vertelt het verhaal van zijn vader, de Vlaamse intellectueel en schrijver Jozef Simons, die WOI meemaakte vanuit een heel bijzondere positie. De eerste twee jaren verbleef hij achter het front als huisleraar bij graaf de Brouckhoven de Bergeyck op het kasteel De Lovie in Proven (Poperinge), waar hij dagelijks omging met Engelse, Franse en Belgische prinsen, hertogen, gravinnen, generaals en andere prominenten.
De laatste twee jaren bracht hij gedeeltelijk door als kanonnier bij het Belgische veldleger en als tolk bij het Britse hoofdkwartier. Hij sloot zich aan bij de Frontbeweging. Zijn ervaringen inspireerden hem tot het schrijven van het Frontlied van de Vlaamse IJzersoldaten en later de roman 'Eer Vlaanderen vergaat'. Hij hield tevens een fascinerend en onthullend dagboek bij, dat in 2016 door zijn zoon werd uitgegeven.
Ludo Simons is emeritus hoogleraar van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Hij was redacteur van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging en is de auteur van het standaardwerk 'Het Boek in Vlaanderen sinds 1800'.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: VVK: € 5 - Kassa: € 7
Combiticket (2 lezingen + concert Duwoh): € 15

Concert 'BrŁder nicht schiessen!' door Duwoh 

Dinsdag 21 november om 20 uur
 
De oorlog van 14-18 brengt onnoemelijk veel doden, maar ook verzet.
Terwijl de soldaten in de modder sterven, zitten de officieren warm in hun verafgelegen commandoposten. De aversie tegen de oorlog groeit gelijk met de miserie. Ze mondt overal in Europa uit in verzet tegen het bloedvergieten en tegen de ongelijkheid. In meerdere landen worden heersende regimes aan het wankelen gebracht.
Bernard Van Lent (accordeon, groep Wannes van de Velde) en Anke Hintjens (zang) nemen je mee op een muzikale reis. Liederen over desertie, gezongen pamfletten voor de achturendag, getoondichte afkeer van koning en tsaar. Waar mensen steun zoeken bij elkaar, wordt er gezongen. Ook dat is de Groote Oorlog.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: VVK: € 5 - kassa: € 7
Combiticket (2 lezingen + concert Duwoh): € 15