Werken E34 Ranst: snelweg vanaf volgende week 10 nachten afgesloten richting Nederland 

Vanaf 20 augustus start de tweede fase van de grondige vernieuwingswerken op de E34 in Ranst. Na de vernieuwing van het wegdek richting Antwerpen, wordt nu het wegdek in de richting van Nederland vernieuwd. Omdat de werken langs deze kant minder ingrijpend zijn, nemen ze minder tijd in beslag en wordt er enkel ’s nachts gewerkt. Vanaf maandagnacht 20 augustus tot en met 30 augustus is de snelweg gedurende 10 nachten afgesloten richting Nederland. Het verkeer volgt ’s nachts een omleiding. Overdag is er geen verkeershinder.

Vernieuwing wegdek richting Nederland
Tijdens de eerste fase (6 juli - 4 augustus) van de werken werd de fundering en het wegdek richting Antwerpen vernieuwd. Nu wordt het wegdek richting Nederland aangepakt. Langs deze kant worden enkel de onder- en toplagen asfalt van het wegdek vernieuwd. Daardoor kunnen de werken richting Nederland op tien nachten volledig afgerond worden. De werken starten vanaf maandagavond 20 augustus en duren tot 30 augustus. 

E34 richting Nederland 10 nachten afgesloten
Tijdens deze periode is de snelweg richting Nederland ‘s nachts volledig afgesloten tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Overdag is de snelweg gewoon open en kan het verkeer richting Nederland over de onderlagen asfalt rijden.
Tijdens de nachtelijke sluitingen rijdt het verkeer richting de E34 naar Nederland verder door op de E313 tot aan de afrit Massenhoven (nr. 19). Daar verlaat het de snelweg en rijdt het via de N14 naar de oprit van Zoersel (nr. 20) waar het opnieuw de E34 kan oprijden. Het op- en afrittencomplex Oelegem (nr. 19) op de E34 blijft tijdens fase 2 overdag steeds open, ’s nachts is de afrit Oelegem afgesloten.

Snelheidsbeperking
Ter hoogte van de werfzone geldt er overdag een snelheidsbeperking van 70 km/u.

Weersgevoelig
Asfalteringswerken zijn steeds erg weergevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info en alle kaartmateriaal is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/ranst.


Fietsstraten in Wijnegem 

Een Fietsstraat, de rode loper voor de fietser

Wijnegem is het ideale dorp om te fietsen. De afstanden zijn beperkt, de kern is compact. Naast de fietspaden en de fietssuggestiestroken willen we jou als fietser een nog betere positie geven in het verkeer. Daarom worden er in het centrum een aantal fietsstraten ingevoerd.

Waar in Wijnegem

De eerste straat in Wijnegem die een fietsstraat is geworden is de Pastorijlaan. Deze straat sluit perfect aan op verschillende fietsroutes.

Ook in de schoolomgeving worden fietsstraten geïnstalleerd :

  • Bergenstraat
  • Schoolstraat (tussen de Bergenstraat en de Lange Kruisweg)
  • Veldstraat (tussen de Bergenstraat en de Lange Kruisweg)

Wat is dat nu juist zo’n Fietsstraat:

Wie mag er rijden?

Een fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn. Maar waar ook motorvoertuigen zijn toegestaan.

Er gelden specifieke gedragsregels ten aanzien van fietsers. De fietser heeft steeds voorrang, de auto is te gast.

Voorrang voor de fietser

Fietsers in de fietsstraat hebben steeds voorrang ook over mogelijke kruispunten in de straat.  In de zijstraten geven een verkeersbord en haaientanden op de rijweg de voorrang van de fietsstraat aan.

Auto's mogen niet inhalen

Fietsers mogen de ganse breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Auto's mogen de fietsers niet inhalen.

Snelheid

Maximum 30 km/u, voor iedereen.

Verkeersborden en Pictogrammen op de grond

Een fietsstraat is herkenbaar aan de officiële verkeersborden die het begin en het einde aanduiden. Pictogrammen op de grond verhogen de herkenbaarheid voor alle weggebruikers. Bij een afslag naar recht of links geeft een speciale fietsgeleiding op de rijweg de weg aan voor de fietser.

Voordelen

In de fietsstraat is :

  • De fietser zichtbaarder in het straatbeeld;
  • Het is veiliger voor de fietser;
  • Wordt de fietser wordt niet verdrongen door auto's die willen inhalen.
  • Wordt de continuïteit van een fietsroute blijft verzekerd op een plek waar geen fietspad is.

Wat wijzigt er niet?

De verkeersregels blijven vanzelfsprekend van toepassing. Zo mag er bijvoorbeeld niet op het voetpad gefietst worden.

Hoffelijkheid in tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser ook respect voor de andere weggebruikers

 

 View Parkeerterreinen in Wijnegem in a full screen map