Twee nachten herstellingswerken op E313 aan rotonde Wommelgem 

Verkeer ’s nachts over één rijstrook
Gisteren werd er op de E313 richting Antwerpen schade vastgesteld aan het wegdek ter hoogte van de rotonde in Wommelgem. Het gaat niet om een wegverzakking, maar om vorstschade aan vier brugvoegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal dit weekend gedurende twee nachten dringende herstellingswerken uitvoeren, nadat het gisteren al even een noodingreep deed. In de loop van 2018 worden de voegen volledig vernieuwd. Tijdens de twee nachten moet het verkeer richting Antwerpen over één rijstrook rijden. AWV en het Vlaams Verkeerscentrum (VVC) verwachten dan ook ernstige hinder op de E313 in Wommelgem.
Schade aan brugvoegen
Boven de rotonde van de R11 in Wommelgem telt de E313 snelweg in elke rijrichting twee bruggen die de rotonde overspannen. In de rijrichting Antwerpen is er na het winterweer van de voorbije dagen schade opgetreden aan de voegen van beide bruggen. Gisteren heeft het AWV onmiddellijk een eerste noodingreep uitgevoerd om het verkeer zo snel mogelijk vlot te krijgen. Nu wordt het wegdek ter hoogte van de voegen voorlopig hersteld in afwachting van een duurzame vernieuwing in de loop van volgend jaar. Een structurele vernieuwing kan immers niet in koude en natte weersomstandigheden uitgevoerd worden.
Twee nachten over één rijstrook
De herstellingswerken duren twee nachten: van vrijdag 15 op zaterdag 16 december (van 21u tot 9u) en van zondag 17 op maandag 18 december (van 19u tot 5u). Tijdens beide nachten moet het verkeer richting Antwerpen ter hoogte van de rotonde over één rijstrook passeren. Gezien de locatie van de herstellingswerken, op één van de drukste stukken van de E313, verwachten AWV en het Vlaams Verkeerscentrum ernstige hinder voor het verkeer. Wie richting Antwerpen moet, houdt best rekening met oplopende wachttijden.


Fietsstraten in Wijnegem 

Een Fietsstraat, de rode loper voor de fietser

Wijnegem is het ideale dorp om te fietsen. De afstanden zijn beperkt, de kern is compact. Naast de fietspaden en de fietssuggestiestroken willen we jou als fietser een nog betere positie geven in het verkeer. Daarom worden er in het centrum een aantal fietsstraten ingevoerd.

Waar in Wijnegem

De eerste straat in Wijnegem die een fietsstraat is geworden is de Pastorijlaan. Deze straat sluit perfect aan op verschillende fietsroutes.

Ook in de schoolomgeving worden fietsstraten geïnstalleerd :

  • Bergenstraat
  • Schoolstraat (tussen de Bergenstraat en de Lange Kruisweg)
  • Veldstraat (tussen de Bergenstraat en de Lange Kruisweg)

Wat is dat nu juist zo’n Fietsstraat:

Wie mag er rijden?

Een fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn. Maar waar ook motorvoertuigen zijn toegestaan.

Er gelden specifieke gedragsregels ten aanzien van fietsers. De fietser heeft steeds voorrang, de auto is te gast.

Voorrang voor de fietser

Fietsers in de fietsstraat hebben steeds voorrang ook over mogelijke kruispunten in de straat.  In de zijstraten geven een verkeersbord en haaientanden op de rijweg de voorrang van de fietsstraat aan.

Auto's mogen niet inhalen

Fietsers mogen de ganse breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Auto's mogen de fietsers niet inhalen.

Snelheid

Maximum 30 km/u, voor iedereen.

Verkeersborden en Pictogrammen op de grond

Een fietsstraat is herkenbaar aan de officiële verkeersborden die het begin en het einde aanduiden. Pictogrammen op de grond verhogen de herkenbaarheid voor alle weggebruikers. Bij een afslag naar recht of links geeft een speciale fietsgeleiding op de rijweg de weg aan voor de fietser.

Voordelen

In de fietsstraat is :

  • De fietser zichtbaarder in het straatbeeld;
  • Het is veiliger voor de fietser;
  • Wordt de fietser wordt niet verdrongen door auto's die willen inhalen.
  • Wordt de continuïteit van een fietsroute blijft verzekerd op een plek waar geen fietspad is.

Wat wijzigt er niet?

De verkeersregels blijven vanzelfsprekend van toepassing. Zo mag er bijvoorbeeld niet op het voetpad gefietst worden.

Hoffelijkheid in tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser ook respect voor de andere weggebruikers

 

 View Parkeerterreinen in Wijnegem in a full screen map