Ultrasporter Robert

Gepubliceerd op vrijdag 28 jun 2024 om 21:20
Eind mei hebben we onze Wijnegemse sportlaureaten 2023-2024 in de bloemetjes gezet om hun mooie sportverdiensten te vieren. Onder hen was de 90-jarige Robert Van Breen, een man met een opmerkelijke sportcarrière.

Robert is een ultrasporter en heeft ontzettend veel kilometers in de benen zitten, die hij allemaal heeft gedocumenteerd. Zo heeft hij 15 keer de Dodentocht van Bornem afgelegd en op zijn 60 jaar heeft hij nog de ultraloop van 100 kilometer in Torhout gelopen in een tijd van 14 uur en 39 minuten. Daarnaast heeft Robert marathons gelopen over de hele wereld: Berchem, Rotterdam, Bangkok, New York, enzovoort.

Robert, je hebt indrukwekkende sportprestaties op je palmares staan, maar wat is het begin geweest van je sportcarrière?

Robert: Ik woonde vroeger in Oostmalle, maar ik had gesolliciteerd voor een job als onderwijzer
in Essen. Ons moeder vroeg dan hoe ik mij ging verplaatsen. Ik zei: “Met de velo hé.” Ik heb dat dan verschillende jaren gedaan. Dat was elke dag 66 kilometer fietsen, anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Ik ben daar gebleven tot 1961. Daarna ben ik verhuisd naar Wijnegem en ben ik beginnen werken in Westmalle. Mijn vrouw is overleden in 1982. Om dat verdriet te verwerken ben ik beginnen sporten. Het was niet zomaar sporten natuurlijk. Je hebt bijvoorbeeld verschillende marathons gelopen.

Hoe kom je erop om een marathon te lopen?

Robert: Ik was op een middag aan het luisteren naar de radio waarop ze reclame maakte voor de marathon van Berchem. In het UZA deden ze de inschrijvingen en de onderzoeken. De resultaten van de onderzoeken waren perfect, en toen waren we vetrokken wat marathons betreft.

En hoe bereidde jij je voor op een marathon?

Robert: Voor mijn eerste marathon heb ik 42 weken getraind. Het is wel zo dat je in de eerste week al minstens 30 kilometer moest kunnen lopen voordat je begon. Elke week werd het dan zwaarder en zwaarder. Dat was dus trainen, trainen, trainen.

Deed je die sporten dan ook door weer en wind of hoe zag een sportjaar er voor jou uit?

Robert: Stappen en lopen deed ik in de zomer. In de winter vroegen er eens vrienden aan mij of ik wilde meegaan om te gaan langlaufen in de Ardennen. Ik wist toen nog niet wat langlaufen was. Na mijn eerste keer langlaufen, heb ik meteen langlaufski’s aangeschaft. Tussen 1993 en 2018 heb ik 33 langlaufmarathons voltooid.

Deed je die sporten dan alleen of was je lid van een sportclub?

Robert: Ik heb altijd alles alleen gedaan. Elk mens is namelijk anders geschapen. Met een groep moet je je altijd houden aan het gemiddelde. Ik vind, als je zo’n prestatie doet, dat je naar jouw lichaam moet luisteren en dat je dat dus best op je eigen tempo doet. Dat heeft mij gemotiveerd om het alleen te doen.

Je hebt veel sportprestaties op je naam staan, maar wat is nu de sportprestatie waar je zelf het trotst op bent?

Robert: Groenland, daar ben ik tweemaal naartoe geweest voor te langlaufen. Dat was voor de Arctic Circle Race, waarbij je 160 kilometer aflegt op drie dagen tijd. Dat was prachtig. Natuurlijk was het daar ook koud, maar tegenwoordig is dat geen probleem meer met de juiste kledij. Je moet wel oppassen, want je mag niet zweten. Je kleren worden dan nat en als je daar niet voor oppast en je stopt, dan kan je het ongelofelijk koud krijgen. Dus je moet het daar rustig aan doen. Dat is niet gemakkelijk, want je wilt vooruit natuurlijk.

Thema's