Straatnamen met de letter A

Op deze pagina ontdek je de betekenis van de volgende straatnamen. 

Acacialaan

Het college besliste op 8 november 1961 de nieuw ontworpen straat tussen de Turnhoutsebaan, het Marktplein, de Eikenlaan en Wommelgemsteenweg en uitgevende op deze laatste, de naam 'Acacialaan' te geven.

De acacia is een genus uit de onderfamilie mimosoideae, een onderfamilie van de vlinderbloemen. Alle soorten zijn houtig. Zij hebben vaak samengestelde bladeren. De acacia heeft vele lange dorens die overal uit de zich wijd uitspreidende takken steken. De boom kan 6 tot 8 meter hoog worden, maar komt vaak ook slechts als struik voor. Onder de ruwe zwarte schors zit erg hard, fijn generfd en massief hout dat goed tegen insecten bestand is. Hij heeft zachte, geveerde blaadjes, gele bloemen en gebogen, spits toelopende peulvormige vruchten.

De Acacialaan is een doodlopende straat. Het is ook de enige straat in Wijnegem waarvan de huizen doorlopend genummerd zijn.

(Arch. gem. Wijnegem, Collegebesluiten 1961) ( www.nl.wikipedia.org/wiki.acacia)

Albertkanaalbaan

Het college besliste op 27 juni 1934 het gedeelte tussen brug 37 en 38, de verbinding tussen de nieuwe viaduct en de steenweg op Oelegem, de benaming 'Albertkanaalbaan' te geven.

En op 3 maart 1936: De nieuw aangelegde baan noordkant der vaart vertrekkende van de Noorderlaan te Antwerpen zal op het grondgebied Wijnegem 'Albertkanaalbaan' genoemd worden.

Zij volgt het Albertkanaal van aan de Turnhoutsebaan tot in Schoten, waar haar naam achtereenvolgens verandert in Wijnegembaan, Hoogmolendijk, Metropoolstraat en Vaartkaai, om te eindigen aan het Straatsburgdok in de Antwerpse haven. Aan de zuidoostelijke kant verandert haar naam aan de brug van de Turnhoutsebaan in ‘Het Sas’. Als zijstraten heeft ze de Groenstraat en de Broekstraat.

De Albertkanaalbaan is in 2010-’12, tussen de Groenstraat en de brug van de Houtlaan, ongeveer twintig meter noordwaarts verlegd wegens de bouw van een wachtdok voor de binnenscheepvaart. De opvallendste gebouwen aan de Albertkanaalbaan zijn de vroegere gistfabriek De Leeuw uit 1910, nu een antiekhandel, en daarnaast café De Roeispaan, het vroegere clubhuis van de Antwerp Sculling Club. Naast de sluizen bevinden zich nog enkele modernistische sassenierswoningen, eigendom van de Dienst der Scheepvaart.

(Arch. gem. Wijnegem, Collegebesluiten 1932-1935 en 1935-1938)

Albrecht Rodenbachlaan

Het college besliste op 4 september 1956 (in het Rodenbachjaar) de verkeersweg voorzien op het bijzonder plan van aanleg nr. 3 - beplant met kastanjebomen en een verbinding gevende tussen de Turnhoutsebaan aan Fort I en de Schijnbeemdenlaan - ten kadaster nog bekend sectie B nr. 29 a, de benaming te geven van 'Albrecht Rodenbachlaan'. Deze straat vormt de verbinding tussen de Schijnbeemdenlaan en de Dorenboslaan.

Albrecht Rodenbach werd in 1856 geboren te Roeselare en overleed in zijn geboortestad in 1880. Hij stamde uit een welgestelde burgerfamilie, afkomstig uit Andernach in het Duitse Rijnland. In het Klein Seminarie van Roeselare werd zijn Vlaamsgezindheid gewekt door priester-leraar Hugo Verriest, maar ook het werk van Gezelle en Conscience beïnvloedde hem sterk. Op een schoolfeest weigerden de leerlingen Franse liederen te zingen en zongen zij het door Rodenbach geschreven ‘Lied der Vlaamse zonen’. Tijdens zijn rechtenstudies in Leuven richtte Rodenbach met enkele studiegenoten het Algemeen Vlaams Studentenverbond op. In artikels en in hyperromantische gedichten verspreidde hij het gedachtegoed van de 'blauwvoeterie'. De voornaamste doelstellingen van die beweging waren de vernederlandsing van het onderwijs en gelijke rechten voor de Vlamingen. Vanaf 1878-‘79 onderhield hij nauwe contacten met de Vlaamse liberalen Max Rooses en Jan van Beers, wat binnen de katholieke studentenbeweging niet werd geapprecieerd.

(Arch. gem. Wijnegem, Collegebesluiten 1956)

(www.users.telenet.be/louis.jacobs/Rodenbach.htm)

Azalealaan

De gemeenteraad heeft beslist de naam ‘Azalealaan’ te geven aan de nieuwe weg in de verkaveling van Arro. Het is de straat die de verbinding vormt tussen de Salvialaan en de Merksemsebaan. (Bode van Schoten, 3 juni 2014)

De mooie azalea komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten (Japan en China). Dit bloemenrijke struikje is een klein nichtje van de rododendron-familie. Zijn rijke bloei maakt deze plant al eeuwenlang erg geliefd. Er zijn vele soorten: groot en klein, hangend of met stam, vele kleuren en bloeiwijzen.