Schoolstraten

Een schoolstraat is een straat nabij een onderwijsinstelling waar gemotoriseerd verkeer niet toegelaten is aan het begin en einde van de schooldag, gedurende een half uur. 
De straat wordt tijdelijk afgesloten met een bareel en bemand door een gemachtigd opzichter. 

Op dat moment is de straat dus enkel toegankelijk voor voetgangers, rijwielen en speed pedelecs. De straat blijft uiteraard ook toegankelijk voor hulpdiensten. Wie toch met de auto komt, kan iets verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort gaan. Uitrijden van de schoolstraat (bv. door bewoners) is wel toegelaten. 

Wijnegemse schoolstraten: Bergenstraat en Schoolstraat

Waar : 

- Schoolstraat (tussen de Bergenstraat en de Kerkhofstraat) en Boskantweg :

              voor school: de straat is niet toegankelijk met de wagen tussen 8 en 8.40 uur

              na school : de straat is niet toegankelijk met de wagen

                                 op maandag, dinsdag , donderdag en vrijdag, van 15.25 tot 15.50 uur

                                 op woensdag van 12.00 tot 12.25 uur

- Bergenstraat (vanaf de Merksemsebaan) :

             na school: de straat is niet toegankelijk met de wagen

                                op maandag, dinsdag , donderdag en vrijdag, van 15.25 tot 15.50 uur

                                op woensdag van 12.00 tot 12.25 uur

 Het afsluiten op het einde van een schooldag is noodzakelijk om de kinderen veilig tot aan de oversteek van de Merksemsebaan te brengen.

Waarom een schoolstraat?

Bij het begin en einde van de schooldag verandert de straat voor een schoolpoort vaak in een chaotisch samenspel van auto’s, fietsers en voetgangers. Deze verkeerschaos tijdens de ochtendspits aan de schoolpoort  veroorzaakt heel wat fijn stof en uitlaatgassen. Dit zorgt niet alleen voor slechte luchtkwaliteit buiten, maar ook in de school! De lucht blijft daar hangen voor de rest van de dag.

De verkeerschaos zorgt tevens voor vele ergernissen op vlak van verkeersveiligheid en gebruik van de schoolomgeving. Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel: steeds meer ouders brengen hun kind met de auto naar school want de omgeving van de school is steeds gevaarlijker omdat steeds meer ouders hun kind met de auto naar school brengen…

Een schoolstraat doorbreekt de vicieuze cirkel en biedt een oplossing voor de verkeersdrukte. Uit ervaring blijkt dat meer ouders kiezen om te voet of met de fiets te komen in plaats van met de auto. De omgeving rond de schoolpoort wordt rustiger en aangenamer.

Door de straat verkeersvrij te maken, kan de schoolomgeving voor kinderen en jongeren heel wat meer betekenen. Plaats die auto’s innamen, komt vrij voor voetgangers, fietsers, groen, ontmoeting, beweging en recreatie. Helaas zijn schoolomgevingen vandaag vaak drukke plaatsen met veel gemotoriseerd verkeer en weinig plaats voor de leerlingen zelf. Een schoolstraat kan dus een belangrijke eerste stap vormen richting een aangename en gezonde schoolomgeving.

Lees hier meer over schoolstraten

Gerelateerde items

Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 50
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.