Heb jij plek vrij om Oekraïense vluchtelingen op te vangen?

In het licht van de oorlogssituatie in Oekraïne wil ook Wijnegem zich inzetten om een veilige omgeving te creëren voor Oekraïners op de vlucht. We ondersteunen de campagne #PlekVrij van de Federale Overheid.
 
Dat er heel wat solidariteit heerst in onze gemeente, bewijst zich door de vele vragen die we als lokaal krijgen. Heel veel inwoners willen helpen en weten hoe ze steun kunnen bieden aan Oekraïne. Dat is prachtig om te zien.

Registraties bij #PlekVrij in Wijnegem 

We willen graag in kaart brengen welke opvangplekken er mogelijk zijn voor Oekraïense vluchtelingen bij onze inwoners. Wil je graag helpen door tijdelijk onderdak te bieden? Heb jij nog een plek vrij? Via onderstaand formulier kan je aangeven dat je bereid bent om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen in afwachting van een andere woonplaats.

Ik heb plek vrij

Op de vele vragen rond financiering, duurtijd, … kunnen we voorlopig geen concreet antwoord geven. Dat is voor het lokaal bestuur ook nog heel onduidelijk. Alle beschikbare informatie voor gastgezinnen bundelen we in een overzichtelijke infobrochure. Als opvangplaats sta je ook in nauw contact met de dienst welzijn. 

Over hoeveel vluchtelingen we spreken en hoeveel daarvan naar België zullen komen, valt momenteel moeilijk te voorspellen. Dat er ontzettend veel warmte en solidariteit is, ook in Wijnegem, weten we wel. Bedankt daarvoor. 

Help jij vertalen? 

Wanneer er Oekraïners naar Wijnegem komen, willen we hen op de best mogelijke manier kunnen helpen. We zijn daarom op zoek naar tolken die kunnen vertalen van Nederlands naar Oekraïens en omgekeerd. Klinkt dit als iets voor jou? Beheers je beide talen en wil je helpen? Via onderstaand formulier kan je je aanmelden als tolk. 

Ik help vertalen

Sta jij in contact met iemand uit Oekraïne?

Belangrijk is dat alle Oekraïners zich moeten aanmelden in Brussel (registratiecentrum, Brussels Expo Paleis 8, Heizel Verregat), meer info over bereikbaarheid en een plannetje op deze website.

Het lokaal bestuur kan zelf niet zomaar accommodaties toewijzen. Door via Brussel de aanmelding in orde te brengen, zullen zij sneller een verblijfplaats hier in België toegewezen krijgen.

Vragen of bezorgdheden? 

Neem contact op met noodopvang@wijnegem.be en we helpen je graag verder.

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 10
info@wijnegem.be
O.N.
O.N. 0207.533.775
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00 18:00 tot 20:30
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:30 18:00 tot 20:30
Morgen
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.