Plan-MER bestemmingsneutraliteit hernieuwbare energie

De Vlaamse overheid heeft besloten om vrijwillig een plan-MER (milieueffectrapportage) op te stellen. Hiermee wil men de milieu-impact onderzoeken van een bredere invulling van "bestemmingsneutraliteit" voor hernieuwbare energie-installaties, zoals windturbines, zonneparken en batterijparken. Bestemmingsneutraliteit is bedoeld om de plaatsing van hernieuwbare energie-installaties op ruimtelijk geschikte locaties te vereenvoudigen en te versnellen. Dit onderzoek dient als voorbereiding op een mogelijke aanpassing van de wetgeving.

Om de mogelijke effecten van die nieuwe regelgeving op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan (nl. de nieuwe regelgeving) en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.
U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure m.b.t. deze kennisgevingsnota.
Van 11 februari 2025 tot en met 11 april 2025 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren.
Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.

De kennisgevingsnota kunt u downloaden op omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage en omgeving.vlaanderen.be/bestemmingsneutraliteit, en inkijken in elk gemeentehuis/stadhuis (in Wijnegem na afspraak - 03 288 21 50), en bij het Departement Omgeving, Team Omgevingseffecten in Brussel (na afspraak).

Hoe kunt u uw opmerkingen bezorgen?
Tot en met 11 april 2025 kunt u uw opmerkingen bezorgen via het digitaal inspraakformulier dat u vindt via omgeving.vlaanderen.be/ milieueffectrapportage of via een mail naar mer@vlaanderen.be.
U kunt uw reactie ook ter plekke afgeven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel (na afspraak) of ze met de post versturen naar onderstaand adres.
Voor meer informatie over milieueffectrapportage kunt u surfen naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of bellen naar het gratis nummer 1700.

Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten - Milieueffectrapportage
Plan-MER bestemmingsneutraliteit hernieuwbare energie (PL0321)
Koning Albert II-laan 15, bus 551 - 1210 Brussel (postadres)
mer@vlaanderen.be

Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 50
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.

Met de fiets

We zijn vlot bereikbaar met de fiets. Je fiets stallen kan overdekt vlak naast de ingang, of overdekt aan de overzijde van de inkom op Marktplein. Daar zijn ook laadpunten voorzien waar elektrische fietsen gratis kunnen worden geladen. Plan je route via de fietsknooppunten!

Naar de fietsknooppunten

Zelf geen fiets, maar ééntje delen? Het gemeentehuis is vlot bereikbaar met de oranje deelfietsen van Donkey Republic. Hun ‘hub’ of station bevindt zich vlak tegenover de ingang op Marktplein.

Naar de deelfietsen

Met bus of tram

Het gemeentehuis is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Bussen van De Lijn met nummers 34, 40, 341 en 37a passeren het Gemeentehuis via de halte ‘Wijnegem Dorp’

https://www.delijn.be/nl/haltes/106044/?locale=haltes&route=106044

Met de auto

De auto kan in de buurt van het Gemeentehuis geparkeerd worden op Turnhoutsebaan of Marktplein. In de straat Marktplein zijn parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap, en kortparkeerplaatsen van 30 minuten. Op het plein Marktplein zijn 4 van de vele parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen.