Nieuwe bomen voor de Peter Benoitstraat en Het Loo

Gepubliceerd op maandag 26 apr 2021 om 08:00
Op maandag 26 en dinsdag 27 april worden de bomen gekapt in de Peter Benoitstraat en Het Loo. De elzen die op dit moment in deze straten staan zijn prachtig, maar niet geschikt voor de plaats die ze er hebben.

Waarom moeten de bomen weg?

Na heel wat beraadslagen en feedback van de bewoners uit de betrokken straten werd beslist ze weg te halen om de volgende redenen:

  • De bomen zijn nog in volle groei, toch zijn ze nu al te groot voor deze straat. De kruinen groeien op sommige plaatsen al tot tegen de gevels. Dit zorgt voor aantasting van de gevels en de nodige overlast bij de omwonenden.
  • Op verschillende plaatsen worden de voetpaden, het wegdek en de tuinmuren door de wortels omhoog geduwd. Op langere termijn zal dit onveilige situaties veroorzaken. (*)
  • De bomen verliezen op een verschillend tijdstip hun blad en vervolgens ook hun oude zaaddozen. Dit veroorzaakt regelmatig verstoppingen van de straatkolken en vraagt veel onderhoud van het veegpersoneel.

(*) Bij de aanplanting van de nieuwe bomen worden de bomen samen met een wortelgeleiding in de grond gestoken. Dit dwingt de bomen om dieper te wortelen, waardoor deze problemen zich minder voordoen.

Wat komt er in de plaats van de oude bomen?

We willen er vooral naar streven om ons groen Wijnegem te behouden. Elke boom wordt daarom vervangen door een nieuw exemplaar. Onze groenconsulent koos een geschikte soort uit die deze straten opnieuw zal doen stralen.

De amberboom (liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’) is een middelgrote boom die in kegelvorm groeit. Doordat de boom geen grote, ronde kruin krijgt is deze soort meer geschikt in de Wijnegemse straten. De bladeren zijn groen glanzend, puntig en handvormig. In de herfst verkleuren ze prachtig oranje en dieprood.

Ook de plantvakken zullen op verschillende plaatsen vergroot worden zodat de bomen meer kans krijgen om te groeien.

Planning

  • 26 en 27 april worden de huidige elzen gekapt.
  • In de loop van de zomer zal de dienst werken en groen de bestrating aanpakken en een deeltje ontharden om de plantvakken te vergroten.
  • In het najaar worden de nieuwe bomen (Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' oftewel amberboom) aangeplant en de bermen opnieuw ingezaaid.
Adres
Wommelgemsteenweg 3 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 35
dienst.werken@wijnegem.be
Vandaag
open van 08:00 tot 12:00
Morgen
open van 08:00 tot 12:00