Neem deel aan het Vlaams Kampioenschap tegelwippen en steun het klimaat

Gepubliceerd op woensdag 31 mei 2023 om 10:56
Wist je dat tuinen in Vlaanderen 10% van de totale oppervlakte beslaan? Dat wilt zeggen dat we evenveel tuin als bos in Vlaanderen hebben.

Elke meter ontharde tuin in Vlaanderen helpt om de grondwaterreserves aan te vullen en periodes van droogte beter te overbruggen. Verder zorgt meer groen voor een verhoogde opname van klein stof en daardoor een betere luchtkwaliteit en een grotere biodiversiteit.

Vlaamse kampioenschap tegelwippen

Doe tussen 1 mei en 31 oktober 2023 mee met het Vlaams Kampioenschap tegelwippen en help onze gemeente mee naar de overwinning. Je kan nu maximaal 625 kilogram steenpuin dat overschiet na het ontharden gratis binnenbrengen in het recyclagepark. Vermeld dan bij aankomst in het containerpark dat je hebt onthard voor het Vlaams Kampioenschap tegelwippen.  

Hoe doe ik mee? 

Je kan het groots aanpakken en je tuin onder handen nemen door de verharding uit te breken. Heb je geen grote tuin, dan kan je ook aan de slag met een gevel door wat stenen uit te breken, een klimhulp te installeren en geschikte plantjes uit te kiezen. Registreer vervolgens jouw ontharding op de website www.vk-tegelwippen.be en breng je gemeente een stapje dichter bij een groene oase.

Inspiratie nodig? Neem een kijkje op www.igean.be/blauwgroen.

Wat na het tegelwippen?

  • Maak je grond klaar nadat je alle verharding hebt weggehaald. Het kan zijn dat je je plantvak eerst moet aanvullen. Dit kan met potgrond, maar even goed met goede grond uit je eigen tuin. Voeg eventueel ook nog wat compost toe aan je grond, compost verbetert de bodemstructuur en het waterhoudend vermogen van de grond.
    Kijk trouwens of je plantvak diep genoeg is. De wortels van planten hebben 30 tot 40 centimeter nodig, bomen minimaal 1 meter.
  • Zorg voor genoeg lucht. Een gezonde bodem bevat zuurstof voor zowel de planten als het bodemleven. Zo kunnen planten beter groeien en krijgen ze minder ziektes. Maak dus de aangevoerde grond goed los voor je gaat planten. Dit doe je met een spade en bij voorkeur niet als het hard geregend heeft. Dan kleeft de aarde teveel aan elkaar en komt er geen zuurstof in.
  • Het plantseizoen loopt van eind oktober tot eind april. Planten in het najaar geniet de voorkeur, de grond is dan nog warm en planten vormen daardoor al hun eerste wortels.
    • Plant niet aan in natte condities.
    • Wees creatief met de beplanting, kies voor diversiteit door een variatie aan planten te gebruiken. Hoe meer soorten planten, hoe meer diersoorten.
    • Werk in lagen. Wissel lage struiken en bodembedekkers af met wilde bloemen, varens en grotere heesters of kleine bomen.
  • Zorg dat je een dichte beplanting krijgt, zo droogt de bodem minder snel uit. In het eerste jaar, als de plantjes nog klein zijn, kan je de bodem bedekken met snoeiafval of mulch uit je tuin of wat houtsnippers. Als de beplanting in een plantvak goed gesloten is, hoeft er nauwelijks nog gewied worden. Laat liefst zoveel mogelijk organisch materiaal zoals bladeren en snoeiafval liggen. Dit is goed voor het bodemleven, houdt onkruid tegen en zorgt dat de bodem minder snel uitdroogt.

Het lokaal bestuur doet ook mee!

Op 27 april heeft het lokaal bestuur Wijnegem in de Ridder Gustaaf Van Havrelaan een geveltuin aangelegd in teken van de lancering van het klimaatplan. Ben jij ons nieuw stukje natuur in Wijnegem al eens gaan bewonderen?

VOOR:

NA: