Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker  

Dikkedarmkanker is in Vlaanderen bij mannen de derde en bij vrouwen de tweede meest voorkomende kanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Als dikkedarmkanker vroeg ontdekt wordt is hij beter te behandelen. Ook de kans op overleving stijgt.

Mannen en vrouwen van 56 jaar tot en met 74 jaar zullen om de twee jaar een uitnodiging in de bus krijgen, samen met de test, de immonochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT). Dat is momenteel de meest geschikte test voor dikkedarmkankeropsporing.

De iFOB-test ziet eruit als een cilindervormig buisje met een borsteltje. Iedereen kan de staalname thuis doen: met het borsteltje neemt u zelf een stoelgangstaal en stopt dat in het buisje. Dat buisje stuurt u in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium. Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op bloedsporen. Binnen twee weken krijgen uzelf en uw huisarts het resultaat van deze test. Dit alles is gratis. Als blijkt dat er meer bloed aanwezig is dan normaal, dan betekent dat nog niet dat er sprake is van kanker, maar de huisarts zal dan wel verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Het gaat hier over een kijkonderzoek van de darm, een zogenaamde coloscopie.

De doelgroep: mannen en vrouwen van 56 tot en met 74-jaar
Om de onderzoeken te spreiden en het gezondheidszorgsysteem niet te overbelasten zullen mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar niet tegelijk worden uitgenodigd.

Dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat- en longkanker). Jaarlijks overlijden er in Vlaanderen ongeveer 1800 personen aan deze ziekte (in 2010: 1776).

Het duurt gemiddeld tot 10 jaar vooraleer een poliep, een uitstulping in de wand van de dikke darm, zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Het voordeel is dat dikkedarmkanker daardoor in veel gevallen vroeg, of zelfs vooraleer het al om kanker gaat, opgespoord kan worden. Als de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt is de overlevingskans 95%.

info: www.bevolkingsonderzoek.be

Wilt u medische informatie over dit thema kan u zich altijd wenden tot uw huisarts.

Gemeenten nemen actie
6 gemeenten slaan de handen in elkaar om dit thema bespreekbaar te krijgen in hun gemeenten. Wijnegem, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Brecht en Malle hebben een zeer boeiend programma uitgewerkt voor hun bevolking.

Campagnestand op de markt
U vindt ons op de lokale markten telkens van 08.30 tot 12.30 uur:

30.09             Zandhoven en Schilde
01.10             ’s Gravenwezel en Sint Job
02.10             Sint- Lenaarts
03.10             Wijnegem
07.10             Zoersel

Panelgesprek
Een panel van deskundigen, van huisarts tot gastro-enteroloog, vereniging voor stoma-patiënten, centrum voor Kanker opsporing lichten het onderwerp toe.

08.10             Brecht, GC Jan Van der Noot, Maddaeusstraat 9, 2960 Brecht om 20 u
22.10             Malle , Dienstencentrum De Ring , Blijkerijstraat 71, 2390 Malle om 19.30 u
12.11             Wijnegem , Theaterzaal ’ t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem om 20 u

Lezing
Hoe en waarom het bevolkingsonderzoek.
15.10             Zandhoven, gemeentehuis, Liersebaan 12, 2240 Zandhoven om 19.30 u

Stand-up-comedy Jan en alleman
06.11             Zoersel, de Kapel, Handelslei 167, 2980 Zoersel om 19.30 u
Samen met Jan en alleman kunt u genieten van een ontspannend avondje uit. Wij voorzien u van een hapje en drankje en een gadget om mee naar huis te nemen.    

Dress-in-blue-theaternamiddag
30.11             Schilde, Dienstencentrum, Schoolstraat 44, 2970 Schilde van 14.30 – 17.00 u
Kom met een blauwe toets in uw kleding  (kleur van de actie dikke darmkanker) genieten van het theatergezelschap Inspinazie. Zij zullen u trakteren op eigentijdse creatieve improvisaties met een knipoog  rond het thema. Ook een hapje en drankje worden voorzien tijdens de nababbel. 

Selfiewedstrijd
Laat op een ludieke wijze zien dat u de campagne steunt en doe mee aan de selfiewedstrijd.
Maak een selfie van uw toiletbezoek aan ons WC-hokje. Het WC-hokje staat vrijdagmorgen op de Wijnegemse markt en nadien in ’t Gasthuis. Bezorg deze foto aan de dienst Cultuur via cultuur@wijnegem.be.

Van de digitale foto’s maken we een mooie fotocollage. De foto’s gebruiken we ook om ons campagnetoilet aan te kleden.

Tijdens de slotactiviteit van de campagne op 30/11/2014 in Schilde, verzamelen we alle selfies van de deelnemende gemeenten. Een onschuldige hand trekt de winnende selfies. Doe mee, mail uw selfie en misschien wint u wel één van de mooie prijzen.

Info
Leen Bosschaerts
Dienst Cultuur
Turnhoutsebaan 199 bus 1
03 288 21 80
cultuur@wijnegem.be