Fiets: Labelen of graveren - Mybike

Om fietsdiefstal beter te bestrijden, heeft België voortaan een centraal fietsregister : mybike, waarop je je als fietseigenaars vrijwillig kan registreren. 

Hoe werkt mybike?

Iedereen die in België woont kan een fiets gratis registreren op mybike. 

Je ontvangt een sticker met een unieke QR-code (via een anti-fraudesticker1) die je op je fiets aanbrengt en je registreert fiets in een centraal register. 

Gebruikers kunnen alle gegevens en kenmerken van hun fiets in het platform registreren, inclusief foto’s en aankoopbewijzen, om zo het eigenaarschap aan te tonen. (De privacy van de eigenaars wordt beschermd bij het scannen van de sticker). 

Eigendom van een fiets kan in alle transparantie en veiligheid worden overgedragen in geval van doorverkoop.

Dankzij de registratie zal de politie de rechtmatige eigenaars meteen kunnen identificeren en contact met hen opnemen. Bovendien kan de aanwezigheid van deze permanente sticker potentiële dieven afschrikken. Zo voorkomt mybike fietsdiefstal, helpt het de politiediensten in hun werk en helpt het om gestolen fietsen terug te brengen naar de rechtmatige eigenaars.
Potentiële kopers van tweedehandsfietsen kunnen daarnaast door de code op de fiets te scannen te weten komen of een fiets als dan niet als gestolen werd opgegeven. Wanneer iemand een gestolen fiets terugvindt, kan die ook anoniem rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar en de diefstal melden aan de politie.

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 52
preventie@wijnegem.be
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00 18:00 tot 20:30
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:30 18:00 tot 20:30
Morgen
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.