Jan Vlemincktoren: Binnenkijken tijdens de restauratiewerken

Gepubliceerd op dinsdag 16 mrt 2021 om 19:44
In het park van Wijnegem pronkt een in oorsprong zestiende-eeuws neerhof van een verdwenen Spaans waterkasteel. Rond een binnenplein staan de als monument beschermde Jan Vlemincktoren en een remise.

Het was een prestigieus gebouw dat in de negentiende eeuw een neogotisch uiterlijk kreeg met slanke ramen en fraai bewerkte gevels.

In 1978 werd de Vlemincktoren beschermd als monument, een jaar nadat het gehele Wijnegemhof als beschermd landschap werd aangeduid. Lokaal bestuur Wijnegem is sinds 1997 eigenaar van het park en het gebouw. De toren is sinds 1978 beschermd als monument.

 • De remise, in eigendom van Wijnegemhof bvba, maakt deel uit van het bedrijf Avantgarden nv, een studiebureau en aannemer voor landschapsprojecten.
 • De Vlemincktoren is eigendom van lokaal bestuur Wijnegem, maar wordt binnenkort in erfpacht gegeven aan Wijnegemhof bvba. Zij zullen de komende 99 jaar zorg dragen voor het gebouw.

Het gebouw verkeerde al enige tijd in slechte staat. Het restauratiedossier bleef lang aanslepen, maar kon dankzij de steun van het Kempens Landschap toch worden opgestart in september 2019. Vandaag bevinden we ons in een laatste rechte lijn naar de afwerking van deze verborgen parel. In de zomer van 2021 zal je de toren opnieuw in volle glorie kunnen bewonderen. 

5 weetjes over de restauratie

 • De Jan Vlemincktoren bestaat uit verschillende bouwstijlen van verschillende tijdperken
  Daardoor heeft de ene kant van het gebouw andere ramen en bepleistering gekregen dan de andere. Door de fijne afwerking van de architect van Erfgoed en Visie vormt het gebouw op het eerste zicht één geheel. Pas als je dichterbij komt kan je de verschillen ontdekken.

 • Hergebruik van oude elementen
  Verschillende historische elementen in het gebouw werden gerecupereerd en waar nodig gerestaureerd. Zo werd de originele balkenstructuur (het gebinte) van het gebouw voor een groot deel bewaard, net als de originele tegelvloer en de prachtige houten binnendeuren.

 • Schildering op de toren is een knap staaltje gezichtsbedrog
  De toren heeft een prachtige, gedetailleerde schildering waardoor het lijkt alsof de versieringen uit de steen gehouwen zijn. Deze schildering wordt zorgvuldig gerestaureerd en zal ook nu de grote blikvanger blijven.

 • Nieuwe brug met uitkijkplatform op de vijver van het park
  Na de restauratiewerken blijft de toegang tot het binnenplein gesloten, maar de mooie wandelroute door het park wordt bewaard. Over de vijver, vlak aan de Vlemincktoren, zal een brug met uitkijkplatform worden aangelegd. Vanop dit platform krijg je de beste kijk op de gerestaureerde toren en nieuwe binnentuin.

 • Een bezoekje aan het binnenplein en het gebouw van dichterbij bestuderen? Het kan!
  Het lokaal bestuur maakte de afspraak om de site op vaste momenten doorheen het jaar open te stellen voor het publiek.