Initiatiefrecht gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober 2024

Bedankt dat je je stem hebt uitgebracht tijdens de lokale verkiezingen op 13 oktober. Wat nu? Wie neemt het voortouw in Wijnegem? Via dit kanaal houdt de algemeen directeur je op de hoogte van alle stappen die plaatsvinden tijdens het verloop van het initiatiefrecht.

Verkiezingsresultaten en installatievergadering

De volledige resultaten van de verkiezingen kan je raadplegen via www.vlaanderenkiest.be.

Op 13 oktober 2024 werd duidelijk wie verkozen is als gemeenteraadslid. Deze verkozenen zullen de eed afleggen tijdens de installatievergadering van de gemeenteraad, voorlopig gepland op 6 december 2024.

Coalitieonderhandelingen en initiatiefrecht

Tussen de verkiezingsuitslag en de installatievergadering worden coalitieonderhandelingen gevoerd. Hierbij speelt het initiatiefrecht een cruciale rol. Dit recht bepaalt wie het eerst mag proberen een coalitie te vormen.

Wat is het initiatiefrecht?

Het initiatiefrecht is het exclusieve recht om coalitieonderhandelingen te voeren en een coalitie te vormen. Dit betekent dat alleen degene die dit recht bezit, deze onderhandelingen mag voeren.

Wie heeft het initiatiefrecht?

Het initiatiefrecht wordt toegekend aan de verkozene met de meeste naamstemmen, oftewel de "stemmenkampioen", van de grootste lijst.

Werking van het initiatiefrecht

Start van het initiatiefrecht

  • Het initiatiefrecht start de dag na de ondertekening van het proces-verbaal van de verkiezingen door het gemeentelijk hoofdbureau.

Duur van het initiatiefrecht

  • De houder van het initiatiefrecht heeft 14 dagen om een coalitie te vormen en een gezamenlijke akte van voordracht voor schepenen in te dienen.
  • Geen akte? Als er binnen deze periode geen gezamenlijke akte van voordracht is ingediend, gaat het initiatiefrecht over op de "stemmenkampioen" van de tweede grootste partij, opnieuw voor een periode van 14 dagen.
  • Dit proces herhaalt zich indien nodig voor de "stemmenkampioen" van de derde en vierde grootste partij, steeds voor een nieuwe periode van 14 dagen.

Je vindt meer info hierover op de website van Vlaanderen.

Einde en overgang van het initiatiefrecht

Het initiatiefrecht eindigt wanneer:

  • Een meerderheid is gevormd en de houder van het initiatiefrecht een gezamenlijke akte van voordracht voor de schepenen heeft ingediend.
  • Alle houders van het initiatiefrecht hun periode van 14 dagen hebben doorlopen zonder een coalitie te vormen.
  • Uiterlijk op de 3e dag voor de installatievergadering van de gemeenteraad, als er tegen die tijd nog geen coalitie is gevormd.

Het initiatiefrecht gaat over naar de volgende "stemmenkampioen" als:

  • De houder binnen de voorziene periode van 14 dagen geen gezamenlijke akte van voordracht voor schepenen heeft ingediend.
  • De houder van het initiatiefrecht afstand doet van zijn recht door middel van een officiële verklaring.

Als het initiatiefrecht overgaat, start een nieuwe periode van 14 dagen, gerekend vanaf de dag nadat de handeling die de overgang veroorzaakt, zich voordoet.

Stand van zaken initiatiefrecht in Wijnegem

Gepubliceerd op 14 oktober 2024.

Hieronder delen we graag mee wie het initiatiefrecht heeft, wanneer het eindigt en naar wie het overgaat.

De volgorde van het initiatiefrecht kan je hier bekijken. 

Startdatum initiatiefrechtHouder initiatiefrechtOvergang/Einde/Afstand
14/10/2024Tom Tachelet van dorpspartij durf!Einde 21/10/2024
   
   
   

Gepubliceerd op 21 oktober 2024.

Het initiatiefrecht na de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 in de gemeente Wijnegem is beëindigd. De houder van het initiatiefrecht, Tom Tachelet, diende op 21 oktober 2024 een gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen in bij de algemeen directeur van de gemeente Wijnegem, Leen Nagels.

De akte voldoet aan de wettelijke voorschriften en werd voor ontvangst ondertekend door de algemeen directeur, Leen Nagels.

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 10
info@wijnegem.be
O.N.
O.N. 0207.533.775
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.

Met de fiets

We zijn vlot bereikbaar met de fiets. Je fiets stallen kan overdekt vlak naast de ingang, of overdekt aan de overzijde van de inkom op Marktplein. Daar zijn ook laadpunten voorzien waar elektrische fietsen gratis kunnen worden geladen. Plan je route via de fietsknooppunten!

Naar de fietsknooppunten

Zelf geen fiets, maar ééntje delen? Het gemeentehuis is vlot bereikbaar met de oranje deelfietsen van Donkey Republic. Hun ‘hub’ of station bevindt zich vlak tegenover de ingang op Marktplein.

Naar de deelfietsen

Met bus of tram

Het gemeentehuis is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Bussen van De Lijn met nummers 34, 40, 341 en 37a passeren het Gemeentehuis via de halte ‘Wijnegem Dorp’

https://www.delijn.be/nl/haltes/106044/?locale=haltes&route=106044

Met de auto

De auto kan in de buurt van het Gemeentehuis geparkeerd worden op Turnhoutsebaan of Marktplein. In de straat Marktplein zijn parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap, en kortparkeerplaatsen van 30 minuten. Op het plein Marktplein zijn 4 van de vele parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen.