Hulpmiddelen voor ondernemers tijdens de coronacrisis

Voor heel wat Vlaamse ondernemers is steun noodzakelijk om de impact van de coronacrisis op hun zaak te overleven. Daarom voorzien de overheid en andere instanties een steunpakket om hen een hart onder de riem te steken. Dankzij premies, beschermingsmechanismen of versoepeling van betalingsverplichtingen, kunnen ondernemers een financieringsnood overbruggen.

‚ÄčAgentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid om vragen te beantwoorden van ondernemers die economische schade ondervinden door het coronavirus.

Hieronder bieden we een overzicht van enkele Vlaamse steunmaatregelen en initiatieven:

  1. Wie verplicht gesloten is of (bv toeleveranciers) minstens 60% omzetverlies heeft, kan een beroep doen op het Vlaamse beschermingsmechanisme. We zitten intussen aan Vlaams beschermingsmechanisme 4. Dit betekent dat ondernemers voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 januari 2021 nu een aanvraag kunnen indienen.
    Meer informatie en de stappen voor een aanvraag vind je op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/vlaams-beschermingsmechanisme-4
  2. Tot april kunnen er financieringshulpmiddelen aangevraagd worden: achtergestelde lening, handelshuurlening en de win-winlening. Alle informatie hierover vind je via https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering.
  3. Faciliteiten: er wordt ook op andere manieren hulp geboden: begeleiding bij de opstart van online verkoop (www.vlaio.be/jezaakonline) bijvoorbeeld, bemiddeling bij kredietaanvragen bij banken of vragen van huurvermindering tussen huurder en verhuurder. Voor ondernemers in moeilijkheden is er dan nog Dyzo (waar ook het lokaal bestuur Wijnegem mee samenwerkt).

Bekijk het volledige overzicht van steunmaatregelen voor ondernemers in verschillende sectoren op www.vlaio.be/corona.

Zoek de gepaste steun voor je onderneming. Je ontdekt de belangrijkste steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden via het raadplegen van de subsidiedatabank