100% Wijnegem - Het verhaal van Eddy

Gepubliceerd op vrijdag 28 jun 2024 om 17:58
Antoine, of beter gezegd, Eddy’s familie geniet al generatielang van hun prachtige tuin op de Merksemsebaan.

Wie is Antoine Van Beeumen?

Antoine, beter gekend met zijn tweede naam Eddy, is geboren op de Merksemsebaan in 1952 tijdens een onweer. Volgens Eddy moet zijn moeder schrik hebben gehad toen het gebeurde.

Generaties lang op de Merksemsebaan

Vandaag woont hij met zijn vrouw Frie nog steeds op de Merksemsebaan en wel in het huis waar hij ooit het levenslicht zag. Een paar huizen verder woont ook hun dochter met haar gezin. Als we vragen hoeveel generaties Van Beeumen hier opgroeiden vallen we bijna van onze tuinstoel, Eddy vertelt ons dat zijn familie hier al meer dan 300 jaar woont. Welke familie kan dat vertellen…
“Dit is een rijtje van huizen en ik heb op verschillende huisnummers gewoond, maar het langste woon ik al waar we nu wonen.” Zijn vrouw Frie vult aan: “We hebben hier een tijd gewoond met zijn vader, wij, onze dochter en onze kleindochter, dus met vier generaties op een rij met één gemeenschappelijke tuin.”

De liefde gevonden buiten Wijnegem

Eddy’s vrouw Frie is oorspronkelijk niet van Wijnegem, maar voelt zich wel een echte Wijnegemnaar. “Wij hebben elkaar leren kennen in Josto, een jeugdhuis in Deurne” vertelt Edddy. “Ik ging zelf in Borgerhout naar school en wij gingen dan met de kameraden naar daar. Tijdens de La Bamba was er een meisje dat altijd naar mij kwam. En nu nog! Ondertussen woont ze hier nu ook al meer dan 50 jaar. Ze kent hier zelfs meer mensen dan ik.”

Een oase van groen 

Jarenlang hebben ze samen een matrassenwinkel gehad op de Merksemsebaan, maar die is gesloten sinds hun pensioen. Eddy woont graag op de Merksemsebaan. Hij is voornamelijk heel blij met hun grote tuin die een waar paradijs is. “De kersenboom die daar staat, ik heb nog geweten dat mijn grootvader die heeft geoculeerd. Mijn grootvader had nog andere fruitbomen, maar die zijn gestorven van ouderdom. Die kersenboom is de enige die we nog hebben.”
“Ik hou van de natuur. Ik mis dan ook wat meer open ruimte in Wijnegem. Vroeger was er aan de overkant van de straat een grasland dat bestond uit een klein oud boerderijtje en voor de rest was er niks. Wij gingen daar dan ravotten. Als ik nu naar het groen wil, zit ik in de tuin.”

Boogschieten en conchyliologie

Desondanks Eddy in Wijnegem woont, speelt zijn sociale leven zich vooral buiten Wijnegem af.  “Na de dood van mijn zoon zocht ik een uitlaatklep. Ik ben dan begonnen aan re-enactment, waarbij we de middeleeuwen terug tot leven laten komen door veldslagen na te doen en middeleeuws zwaardvechten. Daarnaast ben ik ook lid van een boogschietclub in Boechout. Wij doen zowel aan 3D-schieten als aan traditioneel boogschieten met houten boog en houten pijlen.”
Frie vult trots aan: “Hij heeft ook veel wedstrijden gewonnen. Hij heeft nu de titel van keizer. Die titel krijg je als je driemaal na elkaar koning bent. Vanaf dan ben je keizer en die titel is voor het leven.”
“Ik heb ook een Belgisch record op mijn naam staan van Clout. Dat is paraboolschieten naar een vlaggetje dat 165m verder staat en dan moet je zo dicht mogelijk erbij geraken” legt Eddy ons uit.

“Ik zit ook nog in een andere club, namelijk de Koninklijke Belgische Vereniging voor Conchyliologie. Daarbij bestuderen wij schelpen. Die interesse is begonnen wanneer ik mijn eerste schelp heb gekocht als jong manneke in de dierentuin. Ons verzamelpunt is het SAC-lokaal Sint-Anneke-Centrum te Antwerpen Linkeroever.”

Na een ochtend in hun prachtige tuin, begrijpen wij helemaal waarom deze familie hier al 300 jaar lang hun thuisbasis heeft. De oase van groen is dromerig mooi en inspireert duidelijk, want wij nemen afscheid van twee inspiratievolle Wijnegemnaars.