Wijnegem biedt lokale handelaars een steuntje in de rug met een renteloos heropstartkrediet tot 5000 euro

Gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021 om 15:55

De heropening van de terrassen is iets waar iedereen lang op heeft gewacht en niet in het minst de horecazaken zelf. Ook vele andere lokale handelszaken kregen ondertussen perspectief om opnieuw op te starten. De lange sluiting maakt dat de voorraden van deze zaken ondertussen vaak niet meer verkoopbaar zijn en vervangen moeten worden. De betaling hiervan moet meestal op korte termijn gebeuren, waardoor de ondernemers in de problemen komen omdat ze veelal weinig of geen reserves meer hebben.

In de zoektocht naar een oplossing hiervoor, heeft lokaal bestuur Wijnegem besloten lokale ondernemers die lang hebben moeten sluiten, een renteloos heropstartkrediet aan te bieden. Wijnegemse zaken kunnen tot wel 5000 euro aanvragen via het lokaal bestuur. Geen klein steuntje in de rug, maar een substantieel bedrag waarmee het bestuur hen de mogelijkheid geeft om hun zaak terug op te starten, zonder dat het water hen vanaf het begin weer aan de lippen staat. 

Sinds18 mei kunnen handelaars hun aanvraag indienen voor facturen die ze tussen 1 april en 31 augustus hebben ontvangen. Via een eenvoudig formulier op de gemeentelijke website kan de aanvraag worden opgestart.

Een renteloos overbruggingskrediet

“Veel van de voorraad die handelszaken hebben ingekocht voor hun sluiting, is ondertussen alweer verlopen. Dat er nu opnieuw een voorraad moet worden aangelegd, vraagt van de lokale uitbaters dus een dubbele investering.

Daarnaast gaat het hier vaak om aankopen die een erg korte betalingstermijn hebben. Door hen aan te bieden om die facturen tijdelijk voor te schieten, hopen we hen een beetje te ontzorgen tijdens hun heropstart.” - Leen Wouters, schepen voor lokale economie

Het lokaal bestuur heeft maar liefst 50.000 euro voorzien om de Wijnegemse zaken die het nodig hebben te ondersteunen. Elke handelszaak, die aan de voorwaarden voldoet, kan tot 5000 euro lenen van het lokaal bestuur zonder dat ze hierop rente moeten betalen. Van zodra de sector opnieuw volledig mag openen, krijgt de zaak tot 1 jaar om het geleende bedrag terug te betalen.

In samenwerking met de Raad voor Lokale Economie

De Raad voor Lokale Economie zal bij de aanvragen een adviserende rol innemen voor het lokaal bestuur. Van zodra een aanvraag voor het heropstartkrediet binnenkomt bij het lokaal bestuur, kijkt de raad mee hoe ze de Wijnegemse handelaar het best kunnen ondersteunen.

“We vingen al verschillende signalen op dat er nood is aan meer steun naast de federale en Vlaamse ondersteuningsmaatregelen. Een beperkte premie voor elke handelaar is daarbij niet de meest opportune een oplossing. Een substantieel bedrag tijdelijk aanbieden aan wie het echt nodig heeft is dat wél. Daarom werd er met het lokaal bestuur een soort van kaskredietprincipe uitgewerkt.

We willen de Wijnegemse ondernemers bedanken voor het geduld en de taaiheid die zij aan de dag hebben gelegd om deze zware periode door te komen en hopen dat onze lokale economie in de nabije toekomst terug kan floreren.” - Jan Meeussen, voorzitter Raad voor Lokale Economie