Gewoontebreker 'wonen in de tijd'

Gepubliceerd op dinsdag 26 sep 2023 om 10:17
Hoe gaan we ‘Wonen in de tijd’? Moeten we onze manier van wonen en de plaats waar we wonen beter afstemmen op onze noden in verschillende levensfasen? Hoe en waar kunnen we kwaliteitsvol zelfstandig wonen als we ouder worden?

Samen

De zeven gemeenten Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel, werken al een aantal jaar samen aan hun woonbeleid. Zij doen dit onder coördinatie van IGEAN en met financiering van de Vlaamse overheid.

In 2022 hebben de gemeenten hun samenwerking uitgebreid met een gezamenlijk Gewoontebrekertraject onder begeleiding van de provincie Antwerpen. In zo’n traject gaan we op zoek naar oude, vastgeroeste gewoonten die niet erg toekomstbestendig zijn. Daarmee gaan we dan aan de slag.

Wonen in de tijd

Veel mensen wonen verspreid buiten de kernen van onze gemeente. Ook de oudere bevolking woont heel verspreid, vaak in oudere woningen. Deze woningen zijn dikwijls te groot geworden, voldoen niet meer aan de huidige normen en liggen ver af van winkels en andere voorzieningen. Tegelijk vinden jongeren en gezinnen soms moeilijk een geschikte en betaalbare woning in de regio.

Dit stelt jou als inwoner en ons als lokaal bestuur voor grote uitdagingen. Niet alleen op het vlak van wonen, maar ook voor hoe wij ons verplaatsen binnen onze gemeente en hoe we onze zorg voor elkaar organiseren.

Met dit Gewoontebrekertraject willen we hier iets aan doen. Zo zetten we jou aan het denken over je manier van wonen en de plek waar je woont. Zijn je woning en woonlocatie afgestemd op de noden uit elke levensfase? Daarom heet dit project ‘Wonen in de tijd’.

Anderzijds willen we er ook voor zorgen dat we als lokaal bestuur goede en in de praktijk bruikbare instrumenten hebben, om aan goede woonoplossingen te werken. Hierbij schakelen we de hulp in van heel wat experten, zoals Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, professor Pascal De Decker en studiebureau Atelier Romain.

Tentoonstelling

Vanaf september 2023 tot januari 2024 reist er een tentoonstelling rond, uitgewerkt door de zeven deelnemende gemeenten. We gaan op zoek naar woonvormen die bij jou passen, in elke tijd. Deze tentoonstelling kan je gratis bezoeken in Wijnegem van 24 november tot 15 december in 't Gasthuis, Turnhoutsebaan 199 tijdens de openingsuren. 

Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 50
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:30
Morgen
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:30