Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen de gevel van je woning. In een geveltuin kan je struiken zetten, eenjarige planten, of klimplanten.
Is je geveltuin aangelegd? Bedankt voor deze groen-blauwe verbetering! Maar vergeet niet om je geveltuin bij groenblauwpeil in te geven.
Alleen maar voordelen
Een groene gevel fleurt je woning instant op, en verfraait het straatbeeld voor iedereen. Niet enkel je buren, maar ook de bijen, vlinders en vogels zullen genieten van jouw smalle groenstrook.
Naast mooi, zijn geveltuinen ook heel functioneel! De tuintjes zorgen alleszins voor meer opname van CO². Ook zal een plant die de gevel bedekt, werken als een natuurlijke isolatielaag, en dus zorgen voor verkoeling van de woning in de zomer.
Klimplanten: En de staat van mijn gevel dan?
Je gevel hoeft niet te lijden onder je frisse en fleurige vernieuwing. Er zijn immers vele soorten klimplanten die ieder hun kenmerken en kwaliteiten hebben. Wij helpen je graag verder met onze lijst van klimplanten die in aanmerking komen als gevelbeplanting. Je kan daar de perfecte plant voor je gevel in ontdekken.
Bekijk de lijst met klimplanten
Beginnen je groene vingers al te tintelen?
Voor je aan de slag kunt, moet je een toelating aanvragen, of melding doen. Je geveltuin neemt immers een deel van het voetpad in. En hoezeer wij een groen en fris straatbeeld ook promoten, wanneer voetgangers niet meer kunnen passeren, is dit problematisch.
Gewestwegen hebben een toelating nodig
Woon je in de Turnhoutsebaan N112, Houtlaan (N12), Krijgsbaan (R11) en Merksemsebaan (deel Houtlaan-Deurne) (N120)? Vraag dan een toelating aan.
Voor gemeentelijke wegen volstaat een melding
Wil je een geveltuintje aanleggen in een andere straat dan de bovenvermelde straten? Dan volstaat het om via deze knop een melding te maken van je geveltuintje.