Gemeenschapswacht

Je herkent ze aan hun paarse uniform.

Wat doet een gemeenschapswacht?

Informeren

De gemeenschapswacht gaat dagelijks op pad door Wijnegem. Je vindt hem ook op verschillende evenementen zoals de wekelijkse markt, sporthappenings, de jaarmarkt, kermis,  ... 

De gemeenschapswacht kan je  informeren over de bestaande regels (Uniform Politiereglement Wijnegem), maar kan je ook meer vertellen over de werking van de gemeentelijke diensten.

Melden

Je mag de gemeenschapswacht altijd attent maken op bijvoorbeeld losliggende straatstenen, hondenpoep, sluikstort en openbare overlast in het algemeen. Dan geeft hij het door aan de bevoegde dienst.

Sensibiliseren

De Gemeenschapswacht maakt je bewust van de bestaande reglementen, van wat wel en niet mag. Hij zal je ook waarschuwen wanneer je de regels overtreedt. Zo zijn er bijvoorbeeld gerichte controles op loslopende honden, zwerfvuil en hinderlijk parkeren.

Verder ondersteunt hij de politie vooral sensibiliserend.

Kan een gemeenschapswacht boetes uitschrijven?

De gemeenschapswacht kan GAS-boetes opstellen hoewel de focus er niet op ligt. Dat GAS-proces verbaal gaat dan naar de sanctionerend ambtenaar. Die bepaalt hoe zwaar de boete zal doorwegen. Dat hangt natuurlijk allemaal af van de ernst van de feiten en van de leeftijd van de overtreder.

Twijfel niet om de gemeenschapswacht aan te spreken wanneer je een vraag of melding hebt.

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 52
preventie@wijnegem.be
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.