Wijnegemse Fortvlakte wordt beschermd stuk kijknatuur

Gepubliceerd op vrijdag 9 jul 2021 om 11:46
De Fortvlakte in Wijnegem die op kruising van de Turnhoutsebaan en de Houtlaan te zien is, blijft een groene zone.

Lokaal bestuur Wijnegem slaat de handen in elkaar met provincie Antwerpen, district Deurne, Regionaal Landschap de Voorkempen en Agentschap Natuur en Bos om dit terrein van 17 ha op te waarderen.

De vlakte zelf zal behouden blijven, de komende jaren wordt er rondom die Fortvlakte een publieke parkzone met bomen, wandel- en fietspaden en rustplaatsen aangelegd.

Groene verbinding rond Antwerpen

De Fortvlakte is het laatste, zichtbare overblijfsel van het voormalige Fort I, dat werd opgetrokken omstreeks 1860 en dat deel uitmaakte van een bredere fortengordel.

Nu vormt het voornamelijk een groene buffer tussen de stad en onze gemeente kennen we allemaal vooral als een vlakte waarop paarden en koeien mogen grazen. Het is daarnaast ook een broedgebied voor heel wat vogelsoorten.

Door de Fortvlakte een duidelijk statuut te geven, kan ze beschermd blijven en deel gaan uitmaken van het gebiedsprogramma Groen Kruis, dat de groene zones ten noordoosten van Antwerpen met elkaar wil verbinden.

Sponspark

Als gevolg van een veranderend klimaat krijgen we almaar meer te maken met extreme weersomstandigheden. Periodes van hevige regenval en lange droogtes wisselen elkaar steeds vaker af. Om zowel de overstromings- als droogteproblematiek aan te pakken, doet de provincie onderzoek naar geschikte plekken om regenwater op te slaan.

Daaruit blijkt dat de Fortvlakte een groot vermogen heeft om water te laten infiltreren. Het kan dus dienst doen als een echt “sponspark” dat water kan opslaan, zuiveren en het grondwater kan aanvullen.

Voor de goede sponswerking van de bodem is het belangrijk dat de grond niet te veel platgetreden wordt. Daarom wordt er gekozen om enkel langs de rand van de vlakte een publiek toegankelijke zone te voorzien.

Kijknatuur en verbindingsweg voor de Wijnegemnaar

De geplande aanpassingen zorgen er niet alleen voor dat de groene zone wordt veilig gesteld voor de toekomst, voor de Wijnegemnaar zal het een nieuw stukje groen worden om van te genieten en om te ontdekken.

De voorziene fiets- en wandelpaden langs de vlakte vormen een mooie, natuurlijke verbindingsweg tussen de gemeente en de nabijgelegen vertrekpunten van het openbaar vervoer.

De buitenste zone zal geen strak aangelegd park worden, maar krijgt eerder een natuurlijk karakter met een focus op “rust”. Zo zal je je als wandelaar of fietser helemaal kunnen onderdompelen in dit nieuwe stukje kijknatuur.

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 10
info@wijnegem.be
Ondernemingsnummer
0207533775
Vandaag
Gesloten
Morgen
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 17:00
Bankrekeningnummer: BE51 0910 0011 9762