Wijnegem zit met een relatief oud woningbestand. Aan de andere kant heeft Wijnegem een groot aantal rijwoningen, die het voordeel hebben dat ze elkaar zijdelings isoleren. Wijnegem is op dit ogenblik koploper, en wil dat blijven, wat betreft het aantal daken met zonnepanelen. De grootste uitdaging zit in de transitie van het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming, naar verwarmen met hernieuwbare energie. Wijnegem gaat daarom resoluut voor duurzame wijken die eerder energiecentrales dan verslinders zijn.
Infosessies
Er wordt actief ingezet op het organiseren van zoveel mogelijk interessante infosessies, met of in overleg met IGEAN.
Bij de keuze van de infosessies zal ook worden voorzien in een infosessie rond collectieve renovatie en energiedelen. De renovatie van volledige appartementsgebouwen heeft immers in verhouding voor meer inwoners effect, maar is vaak moeilijker collectief te realiseren indien er verschillende eigenaars zijn. Het lokaal bestuur kan een handje helpen door de voordelen te benadrukken van een plan dat duurzame oplossingen integreert.
Ontdek hier de infosessies van Fluvius
EnergieK Woonloket (via IGEAN) verder uitbouwen en versterken
Het lokaal bestuur verleent diensten zoals renovatiebegeleiding, groepsaankopen of hulp bij het aanvragen van energiepremies via haar vaste partner, de intercommunale IGEAN. Het lokaal bestuur zal de samenwerking met deze partner verder versterken door hierin te blijven investeren.
Het lokaal bestuur zal nog sterker en meer communiceren over de huidige renovatiepremies. Dit zal ook gebeuren voor het nieuwe project ‘EnergieK renoveren’. Dit project omvat de gratis begeleiding van inwoners bij het energiezuiniger maken van hun eigen woning en/of huurwoning, dat door IGEAN wordt uitgewerkt.
(Coöperatieve) zonnedaken in de kijker
Op het dak van GC ’t Gasthuis liggen (deels coöperatieve) zonnepanelen. Verder is er een coöperatief project gestart om ook op de daken van de gebouwen Ahoy en De Wolk, en op het dak van de dienst werken en groen zonnepanelen te plaatsen. Deze visie en ambitie wordt ook nadien verder gezet (waar het stabiliteitstechnisch mogelijk is): alle eigen daken zijn voor 2030 voorzien van zonnepanelen. Het leggen ervan gebeurt voor de meest maximale oppervlakte. Bij deze actie zal burgercoöperatie een belangrijke factor zijn, maar niet exclusief worden onderzocht.
Verwarmen doen we zonder gas
Ieder gebouw waarvan het lokaal bestuur eigenaar is, wordt onderworpen aan een technische doorlichting, met het oog op het uitfaseren van gas tegen 2030. Het doel is namelijk dat het gemeentelijk patrimonium maximaal via hernieuwbare energie wordt verwarmd.
Het inlossen van deze ambitie voor de eigen gebouwen, dwingt ons om de ‘warmtetransitie’ projectmatig en geclusterd te bekijken. Is er in de nabijheid van het gebouw dat we voortaan zonder gas gaan verwarmen, een warmtebron of kansen tot het koppelen met andere gebouwen? Dit zal in de haalbaarheidsstudie belicht worden.
Deze ambitie kan enkel waargemaakt worden door met voldoende nieuwsgierigheid open te staan voor allerhande nieuwe vormen van hernieuwbare energie. Naast de intussen al bekendere hernieuwbare wind- en zonne-energie, moet ook bekeken worden welke kansen er schuilen in riothermie, aquathermie, en andere.
Wijnegem bouwt voorbeeldpanden
Nieuwe publieke gebouwen worden maximaal energiezuinig gebouwd en geconceptualiseerd, zodat zij duurzaam verwarmd worden en zelf hernieuwbare energie opwekken.
Vastgoed start met een strategisch plan
Bij het technisch doorlichten van de gebouwen en het conceptualiseren van nieuwe publieke gebouwen, wordt strategisch gedacht. Alle publieke gebouwen moeten beschermd worden tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, maar ook verhinderen dat ze zelf bijdragen aan de CO2-toename. Daarom zetten we in op een duurzaam vastgoedbeleid en -beheer, dat inzet op gebouwen die enkel hernieuwbare energie verbruiken.
Openbare LED-verlichting
Er is een plan om alle straten in Wijnegem tegen 2030 100% te verledden. Dankzij Fluvius worden in 2023 ongeveer 200 lampen versneld verled.
Energiezuiniger werken als lokaal bestuur
Het lokaal bestuur heeft de staat van haar patrimonium in kaart gebracht. Ze hanteert deze stand van zaken als startpunt voor een continu proces, waarbij energiezuinig zijn het uitgangspunt is en blijft.
Kansen koppelen en uitwerken
Het Lokaal bestuur is zich ervan bewust dat het vraagstuk rond ‘hernieuwbare energie’ niet stopt bij de gemeentegrenzen. Daarom werkt zij samen met andere gemeentes en provincie Antwerpen binnen het ‘energielandschap Noordertuin’. De opzet is om gebiedsgericht te gaan samenwerken rond zon-opwekking, warmtetransitie en wind. De gemeente zet haar engagement hierin verder.
Aanvullende verbouwpremie
We willen Wijnegemnaren stimuleren om te isoleren en te investeren in energiebesparende toestellen en hernieuwbare energieproductie. We onderzoeken een manier om dit mogelijk te maken op een zo efficiënt mogelijke wijze, die steeds de zekerheid biedt dat aan alle correcte technische voorwaarden en vereisten van isolatie en toestellen is voldaan. In dit licht bekijken we of het mogelijk is een aanvullende premie te geven aan de inwoners die een premie ontvangen via de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’ (actief sinds 1 oktober 2022). Indien blijkt dat een koppeling met ‘Mijn VerbouwPremie’ niet mogelijk of geschikt is, gaan we op zoek naar een ander alternatief dat bepaalde doelgroepen beter financieel ondersteunt.