Eikenprocessierupsen

Ergens een nest van de eikenprocessierups gespot?

Vanaf mei komen de eitjes van de eikenprocessierups uit. Je kan hun pluizige, witte nesten die in de bomen hangen goed herkennen.

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. De brandharen op hun rug kunnen irritatie veroorzaken zoals brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen.

Merk je zo’n nest op? Dit is wat je kan doen:  

Processierupsen op openbaar domein

Het lokaal bestuur staat in voor de bestrijding van de processierupsnesten die overlast veroorzaken op het openbaar domein in onze gemeente. Denk maar aan de openbare weg, speelpleintjes, de scholen, … Om die overlast te beperken is het lokaal bestuur al in mei gestart met de preventieve behandeling van de processierups.

Kom je toch nog een nest tegen? Het lokaal bestuur schakelt in dat geval een erkende aannemer in om het nest te verdelgen en verwijderen.

Melding processierupsennest op openbaar domein

Preventie op privédomein

Merk je in je eigen tuin of bedrijventerrein een nest van de eikenprocessierups op? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de verdelging ervan. Je vindt de lijst met erkende aannemers die je kunt contacteren. 

Contacteer een erkende bestrijder

Opgelet: Ga de nesten niet zomaar zelf te lijf. De brandharen kunnen ernstige irritatie veroorzaken.

Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 50
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.