Eerste ereburger van Wijnegem

Gepubliceerd op maandag 5 jul 2021 om 16:53
Paul Van Hoeydonck werd vandaag benoemd als eerste ereburger van Wijnegem. Hij kreeg zijn oorkonde, medaille en optekening in het gulden boek toegekend door burgemeester Ivo Wynants. Dit alles gebeurde in de raadzaal van het gemeentehuis van Wijnegem, waar Van Hoeydonck ook trouwde.

Over Paul Van Hoeydonck

Van Hoeydonck woont al sinds 1955 in Wijnegem. Hij is tot ereburger benoemd omwille van zijn bijzondere verdienste op artistiek vlak. Het werk van Van Hoeydonck was, en is op sommige plekken nog steeds, wereldwijd te bewonderen. Zo hield hij exposities in Milaan, werd zijn werk tentoongesteld in het Guggenheim Museum in New York en ontwierp hij een beeldengroep die het Parque Juan Carlos I te Madrid siert.

Maar de interesse van Van Hoeydonck ging veel verder dan onze wereld. Hij gaf planeten en constellaties een plek op zijn schilderijen en toonde veel belangstelling voor de mens in de ruimte. Van Hoeydonck ontwierp een 8,5 cm groot aluminium beeldje dat door astronauten van Apollo 15 in 1971 op de maan werd geplaatst. Dit beeldje kreeg toepasselijk de naam ‘Fallen Astronaut’, naar de reeds bekende omgekomen astro- en kosmonauten. ‘Fallen Astronaut’ was het eerste, en tot op heden het enige, kunstobject op de maan.

Eerste ereburger van Wijnegem

Het is de eerste keer dat er iemand benoemd zal worden als ereburger van Wijnegem. Er wordt gebruik gemaakt van een reglement, om de benoeming tot ereburger transparant en eerlijk te houden. Het ereburgerschap wordt toegekend door de gemeenteraad op basis van een gemotiveerd voorstel van het college van burgemeester en schepenen. Van Hoeydonck en het werk dat hij wereldwijd leverde, passen perfect in dit plaatje.

Van Hoeydonck werd voor de gelegenheid vereeuwigd in het gulden boek van de gemeente met een tekening van zijn 'Fallen Astronaut'. Een medaille en oorkonde kreeg hij mee naar huis.