Dunningen in het park

Gepubliceerd op woensdag 18 nov 2020 om 19:43
Het beheer van het park vraagt een bijzondere aanpak. Er moet rekening gehouden worden met zowel recreatie, cultuur, erfgoed, landschap als natuur. Daarom vonden er ingrijpende werkzaamheden plaats in het park.

In november 2020 vonden er ingrijpende werkzaamheden in het park plaats waardoor je er tijdelijk niet overal op de paden kon wandelen. Er werden dunningen uitgevoerd, wat wil zeggen dat er verschillende bomen werden gekapt om de rest van het bos groeiruimte te geven en gezond te houden. 

Een jaartje rust voor het bos

Het resultaat van de dunningen in het bos is erg visueel. Heel wat zieke en oude bomen werden weggehaald. Het ging dan telkens om exoten die plaats moeten maken om onze eigen inheemse boomsoorten betere groeikansen te geven.

We geven de natuur nu een jaar de tijd om tot rust te komen en zichzelf te herstellen. Daarna wordt er gekeken waar en wat we gaan aanplanten.

Enkele dode bomen krijgen een ‘nieuw leven’

Er is bewust gekozen om een aantal stervende of dode bomen te laten staan. Ze vormen geen gevaar voor de parkbezoeker. Deze bomen vormen de ideale nest- of slaapplaats voor heel wat vogels en vleermuizen.

Landschapsbeheersplan: Welke werken werden er precies uitgevoerd? 

Het beheer van het park vraagt een bijzondere aanpak. Er moet rekening gehouden worden met zowel recreatie, cultuur, erfgoed, landschap als natuur. In 2015 werd samen met Regionaal Landschap de Voorkempen een parkbeheerplan opgemaakt en goedgekeurd waarbij we focussen op vier pijlers: bos, grasland, water en beleving.

Op basis van dat plan start het Regionaal Landschap met “eindkap” en “dunningen” eind oktober 2020. Plaatsen waar een eindkap wordt uitgevoerd krijgen nadien een heraanplanting van veel nieuwe bomen. Op deze manier zorgen we voor een verjonging van het bos.

Het “dunnen van een bos” wil zeggen dat enkele bomen uit het bos worden gekapt, om andere bomen meer licht en lucht te geven. Op deze manier krijgen de overblijvers betere groeikansen en kan het bos zich ontwikkelen tot een volwaardig bos met veel variatie en onderbegroeiing. Bij de dunningen in het park worden voornamelijk exoten zoals Amerikaanse eik en Amerikaanse Vogelkers (die inheemse planten overheersen), gekapt. 

Op één perceel, gelegen aan de Fonsecaweide, wordt een eindkap uitgevoerd. De Amerikaanse eiken (zoals hierboven vermeld: exoten) die hier staan, hebben de leeftijd bereikt om gekapt en verkocht te worden. Na het kappen van de bomen zullen jonge inheemse bomen aangeplant worden. Hiermee stomen we een nieuw en jong bos klaar voor de toekomst.

Adres
Wommelgemsteenweg 3 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 35
dienst.werken@wijnegem.be
Vandaag
op afspraak 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:30
Morgen
op afspraak 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00