De burgemeesterssjerp wordt doorgegeven

Gepubliceerd op donderdag 9 sep 2021 om 20:08
De voorbije 9 jaar was burgemeester Ivo Wynants de vaste waarde in onze gemeente. Op 31 augustus knoopte hij zijn burgemeesterssjerp los en op 1 september heeft burgemeester Leen Wouters de hare voor het eerst aangetrokken.

De voorbije 9 jaar was burgemeester Ivo Wynants de vaste waarde in onze gemeente. Op 31 augustus knoopte hij zijn burgemeesterssjerp los en op 1 september heeft burgemeester Leen Wouters de hare voor het eerst aangetrokken. Wij stelden hen enkele vragen.

6 vragen voor burgemeester Ivo Wynants

 • Nu je laatste dagen als burgemeester aangebroken zijn, heb je daar een speciaal gevoel bij?

Dat heb ik zeker. Ik kan me nog niet goed inbeelden wat dat gaat worden als het ook echt zover is en ik hier niet meer alle dagen hier kom. Maar er is een tijd van komen en gaan, ik word nu 70 jaar oud… Dat is een mooie leeftijd om te gaan, vind ik.

Daarnaast gaat mijn vrouw, Inès, ook met pensioen. Dat vinden we wel een fijne gedachte, om samen te stoppen en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

 • Wat was je drijfveer om burgemeester te worden?

Ik heb lang in het gemeentelijk zwembad gewerkt. Toen ik daar stopte met werken voelde ik me nog te jong om “niets” meer te doen. Dan heb ik de stap genomen om in de politiek gegaan. Ik droomde ervan om mijn steentje te kunnen bijdragen in de gemeenteraad. Maar tot mijn grote verbazing mocht ik burgemeester worden in 2013. Totaal onverwacht.

Ik ken natuurlijk heel wat mensen in de gemeente. Veel inwoners hebben ooit hier in het zwembad leren zwemmen terwijl ik er werkte, dat heeft me misschien wel geholpen. Toch vind ik dat een bijzondere stap die ik kon maken: eerst zelf bij de gemeente werken en mezelf nadien burgemeester mogen noemen. Daar ben ik wel trots op.

 • Waar haalde jij als burgemeester het meeste voldoening uit?

Dat ik voor mensen iets kon doen, hoe klein ook. Het liefst van al was ik het aanspreekpunt, voor de kleine en de grotere dingen. Mensen mochten hier altijd langskomen met hun vragen of om eens een praatje te slaan. Ik kon daarom niet altijd helpen, maar ik kon wel luisteren. Dat gaf mij voldoening.

 • Wat ga je nooit vergeten van je tijd als burgemeester?

Als er een ongeval of brand was in onze gemeente, dan probeerde ik steeds ter plaatse te komen. Om er voor mensen te zijn en om te helpen waar ik kon. Ik denk bijvoorbeeld aan die vreselijke ongevallen op de Houtlaan of het drama in café Het Dorp, zo’n dingen vergeet je de rest van je leven niet…

Natuurlijk blijven er ook mooie dingen bij! Ik kijk tevreden terug op de herinrichting van ons Marktplein. Ook de prachtig gerestaureerde Jan Vlemincktoren maakt me trots. Een project dat tientallen jaren aansleepte, heb ik kunnen vastpakken en er een mooi resultaat voor gekregen… Onvergetelijk.

 • Wat staat er op de planning, nu je je sjerp aan de kapstok hangt?

Mijn vrouw en ik verhuizen naar een andere gemeente. Dat voelt een beetje gek, maar uiteraard blijf ik contact houden met Wijnegem. Ik woon hier tenslotte al sinds 1983. Naast de verhuisplannen willen we vooral gaan rondreizen met onze mobilhome.

 • Wat hoop je voor Wijnegem?

Ik wens mijn opvolger Leen het allerbeste toe. Ik ben er zeker van dat zij dat ongelooflijk gaat doen. En voor onze mooie gemeente hoop ik dat die financieel gezond blijft, dat inwoners zich goed voelen in “ons Wijnegem”.

 • Wat spreekt er je zo aan om burgemeester te worden?

Als kind dacht ik nooit “later word ik burgemeester”, ik ben zelfs wat toevallig in de politiek gerold toen ik me bij de lokale afdeling ging aanbieden om te helpen bij het bussen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Enkele maanden later vroegen ze me of ik schepen wilde worden. Kansen die je krijgt, moet je grijpen, dacht ik dan. Zo kreeg ik later ook de kans om de opvolger van Ivo te worden, waar ik heel dankbaar voor ben.

Ik ben zeker niet iemand die prominent of dominant is in een gesprek, ik vind het belangrijk dat je als burgemeester wél de positie hebt om dingen echt te laten gebeuren. Dat ik nog wat jonger en een vrouw ben gaat die beslissingen wel een andere achtergrond meegeven natuurlijk. Zo mijn eigen stempel kunnen drukken, dat spreekt me erg aan.

 • Verwacht je veel verschil met het werk dat je deed als schepen?

Alle bevoegdheden die ik als schepen had, zullen worden doorgegeven aan mijn opvolger Juul Liekens. De voorbije jaren volgde hij al mee zaken op voor mij, hij is dus zeker niet nieuw in die thema’s. Dingen die opgestart zijn waar ik bij betrokken ben, zal ik uiteraard nauwer van de zijlijn blijven volgen.

Wat dat betreft begin ik dus met een schone lei aan mijn ambt als burgemeester.

 • Hoe gaat je dagelijkse leven veranderen, nu je burgemeester wordt?

Ik werk voor uitgeverij Van In, in Wommelgem. Die job zal ik combineren met het burgemeesterschap. 50% van mijn tijd zal ik aan Wijnegem besteden. Ik ben ook nog een jonge mama natuurlijk. Het zal dus een combinatie van al die dingen worden. Daar hoop ik ergens ook een voorbeeld in te zijn: om je carrière gewoon wel te combineren met je ambities en je gezinsleven.

Door goed afspraken te maken en mensen de mogelijkheid te geven om rechtstreeks met mij een afspraak te maken, geloof ik dat het mogelijk is om heel bereikbaar te zijn. Daarnaast zullen de Wijnegemnaren me ook regelmatig op pad tegenkomen. Ik probeer zoveel mogelijk in Wijnegem te doen, steeds te voet of met de fiets.

Met enkele vriendinnen heb ik een wandelclubje opgericht waarmee we de zoektochten en wandelingen in Wijnegem en omstreken uitproberen. En ongeveer twee keer per week ga ik lopen in ons park. Ook voor die dingen wil ik tijd blijven maken.

 • Wat wil je bereiken als burgemeester?

Ik wil graag het dorpse karakter van onze gemeente behouden. Verder start ik natuurlijk midden in een legislatuur. Er zijn dus heel wat lopende projecten die nog even niet zo zichtbaar zijn, maar die wel enorm belangrijk zijn voor de toekomst van onze gemeente. Denk maar aan de grote mobiliteitsvraagstukken, de brug die vervangen gaat worden, …

Als we Wijnegem kunnen houden als de bruisende gemeente die het nu is, en de projecten die we met het voltallige schepencollege hebben vooropgesteld mooi kunnen afronden, dan zal ik erg tevreden zijn over mijn eerste jaren als burgemeester.

 • Kreeg je tips van burgemeester Ivo Wynants?

Hij heeft dat denk ik bewust niet gedaan om me mijn eigen weg te laten gaan. Ik weet wel wat hij belangrijk vond, bijvoorbeeld het aanspreekbaar zijn voor iedere inwoner. Dat wil ik graag verderzetten.

Daarnaast benaderde Ivo alles vanuit het opzicht “het schepencollege is een groep”. Als er bepaalde thema’s of projecten zijn waarop de schepen zich volledig kan toeleggen, dan heeft Ivo ook steeds een stap achteruit gezet om die schepen daarin vrij te laten. Ik vind dat mooi, dat hier geen burgemeester aan het hoofd staat die met alle eer gaat lopen, maar dat het altijd een samenwerking is van het verkozen team.

 • Wat is jouw wens voor Wijnegem?

Ik ben eerder iemand die voor de praktische aanpak gaat, dan iemand die veel zit te dromen. Problemen die zich stellen, die wil ik oplossen met een antwoord dat voor alle betrokken partijen zo goed mogelijk past.

En, het klinkt misschien cliché, maar het behoud van dat gemoedelijke karakter van ons Wijnegem. Daar ga ik me enorm voor inzetten, want dat vind ik zo waardevol en uniek aan onze gemeente.