Coronavirus: Reizen en het coronapaspoort

Binnenkort een reis gepland? Klik op de onderstaande afbeelding om de stappen te zien die je moet volgen. 

Coronatest voor je op reis vertrekt

In de meeste gevallen moet je een negatieve PCR-test kunnen voorleggen als je op reis vertrekt.

Sinds dinsdag 15 juni kan je hiervoor terecht in het test- en triagecentrum Voorkempen (in containers aan spoedafdeling AZ Voorkempen Malle) voor het afnemen van zo'n test. Hiervoor moet je eerst telefonisch (03 380 23 61) een afspraak maken. Dit kan elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur.

Let op: Je kan jezelf enkel laten testen op werkdagen tussen 14.00 en 15.00 uur. Je ontvangt binnen de 24 uur per mail het resultaat van je test.

Vanaf nu kan je online een afspraak maken voor zo'n PCR-test in het kader van een geplande reis. Dit kan voor zowel betalende als gratis testen (indien je daarvoor in aanmerking komt). Je maakt daarvoor op mijngezondheid.be eerst een code aan (gratis of betalend) en met die code maak je een afspraak.

Let wel op: voor de gratis test kunnen er maximum 10 dagen zijn tussen het aanmaken van de gratis code en de test. Patiënten die reeds een afspraak hebben gemaakt maar recht hebben op een gratis test, kunnen zich met de code voor de gratis test aanmelden op het moment van hun afspraak. 

Op werkdagen kan je ook terecht in onderstaande labo's:

Op werkdagen én in het weekend kan je terecht bij:

Bekijk hier het overzicht van alle testcentra in België om eventueel op een andere locatie een afspraak te plannen. 

COVID-19 certificaat om te reizen

Vanaf 1 juli 2021 volgt er een EU Digitaal COVID-19 certificaat, dat reizen binnen de Europese Unie opnieuw gemakkelijker moet maken. Het is vanaf 16 juni aan te vragen via de mobiele CovidSafeBE-app en op overheidssites zoals mijn burgerprofiel of mijngezondheid.be.

 • Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme is een erg handige app).

 • Een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat kan ook op vraag per post toegestuurd worden. Voor Vlaanderen is het volgende infonummer beschikbaar om je certificaat aan te vragen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen).
  Hou in dit geval wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van ongeveer één week. 

Vanaf wanneer krijg ik een certificaat?

Er zijn 3 types certificaten:

 1. een vaccinatiecertificaat: een certificaat is al beschikbaar na 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
 2. een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
 3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar je het wilt gebruiken. Je doet er dus goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist gelden soms afwijkende regels. Zo kunnen EU-landen bijvoorbeeld:

 • Een beperkte periode eisen na datum van volledige vaccinatie voor het vaccinatiecertificaat geldig wordt.
 • Bij testcertificaten zelf bepalen hoeveel tijd voor de aankomst deze test maximaal mag afgenomen zijn. De leeftijdsgrens voor kinderen waarvoor geen test nodig is kan afwijken in verschillende landen. 
 • Bij lokale uitbraken of varianten die opduiken kunnen landen steeds nog extra regels opleggen.
 • Hoe landen verder met hun interne regels omgaan (bijvoorbeeld voor welke activiteiten in het land zelf een geldig certificaat nodig is) kan ook afwijken per land.
 • Mogelijk kan de ingangsdatum van het certificaat per land afwijken. Sommige landen aanvaarden het certificaat al vroeger dan 1 juli.

Je kan de reisadviezen nalezen op: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen of op https://reopen.europa.eu/nl

Welke gegevens zijn er nodig voor het certificaat?

De structuur van een certificaat is een Europese afspraak. Op het certificaat staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode (QR-code).
 
De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).Het gaat om een beperkt aantal gegevens die absoluut noodzakelijk zijn.
 
De bezochte landen mogen die gegevens niet bewaren. Om te controleren of het certificaat echt en nog geldig is, wordt nagegaan wie het heeft afgegeven en ondertekend. Alle gezondheidsgegevens blijven in het land waar het certificaat is uitgegeven.

Het COVID-certificaat is gratis.

Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro als ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.
 
Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro.
 
De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.
 

Terugkeer naar België

Als inwoner 

 • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichte test of quarantaine nodig. Hou er rekening mee dat de status van een zone tijdens je verblijf kan wijzigen.
 • Terugkeer uit een rode zone:
  • Beschik je over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie, een recente negatieve PCR-test (jonger dan 72 uur) of een herstelcertificaat? Dan moet je niet in quarantaine.
  • Als je je bij aankomst onmiddellijk laat testen (op dag 1 of 2), hoeft je niet in quarantaine bij een negatief resultaat. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar moeten niet verplicht getest worden.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”):
  • Verplichte quarantaine van tien dagen met een PCR-test op dag 1 en en dag 7.
  • Ook als je volledig gevaccineerd bent of reeds in het land zelf een negatieve test hebt afgelegd, moet je verplicht in quarantaine. 

Als niet-inwoner 

 • Aankomst uit groene of oranje zone: geen verplichte test of quarantaine nodig.
 • Aankomst uit een rode zone:
  • Beschik je over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie, een recente negatieve PCR-test (jonger dan 72 uur) of een herstelcertificaat? Dan moet je niet in quarantaine.
 • Aankomst van buiten de Europese Unie: deze persoon moet volledig gevaccineerd zijn met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Als deze test negatief is, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
 • Aankomst uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”):
  • Inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België wonen en zich de afgelopen 14 dagen in een zone met heel hoog risico verbonden. Voor vervoerspersoneel en diplomaten die een essentiële reisverplaatsing doen, geldt een uitzondering. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met een PCR-test op dag 1 en dag 7.

Extra informatie voor het plannen van je reis

Aan het gebruik van het Passenger Location Form  verandert er niets. 

Meer informatie over reizen en verplaatsen tijdens coronatijd vind je ook op de website van de federale overheid.

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 10
info@wijnegem.be
Ondernemingsnummer
0207533775
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.