Coronavirus: Reizen en het coronapaspoort

We kunnen weer van de zomer genieten! Hou het ook op reis veilig. Download het digitaal coronacertificaat, gebruik je corona-app en informeer je over lokale regels.

Coronatest voor je op reis vertrekt

In functie van reizen en het laten afnemen van de voorafgaande COVID-19 test heb je verschillende mogelijkheden. Via Testcovid.be kan je klikken op een labo naar keuze. Vaak wordt op 1 van de eerste pagina’s al duidelijk of je bij hen voor de gewenste test terecht kan en hoe je dit in orde brengt (meestal is het telefonisch een afspraak maken. Let op: de lijnen zijn vaak bezet momenteel).

Ook op Brussels Airport is er een testbus beschikbaar. Via Brussels Airport veelgestelde vragen vind je alle informatie zoals wanneer je de testresultaten krijgt, de tarieven, je kan er ook meteen een afspraak maken.

COVID-19 certificaat om te reizen

Vanaf 1 juli 2021 volgt er ook een EU Digitaal COVID-19 certificaat, dat reizen binnen de Europese Unie opnieuw gemakkelijker moet maken.

Vanaf wanneer en waar kan ik het gebruiken?

Het COVID-certificaat zou volgens afspraak vanaf 1 juli 2021 bruikbaar worden in alle EU-lidstaten. België zal 2 weken daarvoor, vanaf 17 juni, de certificaten beschikbaar maken. Dit zal binnenkort digitaal opvraagbaar zijn via een mobiele app en op overheidssites zoals mijn burgerprofiel of mijngezondheid.be.

Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme is een erg handige app).

Een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat kan binnenkort ook op vraag per post toegestuurd worden. Hiervoor wordt eerstdaags een nieuw infonummer bekend gemaakt. Hou in dit geval wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van ongeveer één week. 

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar je het wilt gebruiken. Je doet er dus goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist gelden soms afwijkende regels. Zo kunnen EU-landen bijvoorbeeld:

  • Een beperkte periode eisen na datum van volledige vaccinatie voor het vaccinatiecertificaat geldig wordt.
  • Bij testcertificaten zelf bepalen hoeveel tijd voor de aankomst deze test maximaal mag afgenomen zijn. De leeftijdsgrens voor kinderen waarvoor geen test nodig is kan afwijken in verschillende landen. 
  • Bij lokale uitbraken of varianten die opduiken kunnen landen steeds nog extra regels opleggen.
  • Hoe landen verder met hun interne regels omgaan (bijvoorbeeld voor welke activiteiten in het land zelf een geldig certificaat nodig is) kan ook afwijken per land.
  • Mogelijk kan de ingangsdatum van het certificaat per land afwijken. Sommige landen aanvaarden het certificaat al vroeger dan 1 juli.

Je kan de reisadviezen nalezen op: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen of op https://reopen.europa.eu/nl

Extra informatie voor het plannen van je reis 

Aan het gebruik van het Passenger Location Form  verandert er niets. 

Meer informatie over reizen en verplaatsen tijdens coronatijd vind je ook op de website van de federale overheid.

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 10
info@wijnegem.be
Ondernemingsnummer
0207533775
Vandaag
Gesloten
Morgen
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 17:00

Tijdelijk enkel op afspraak, zolang de coronamaatregelen gelden.