Contactopvolging

De “contactopvolging” is eigenlijk niks nieuws. Nagaan hoe een virus zich verspreidt gebeurt al langer om ziektes zoals mazelen en meningitis te beperken. Door mogelijke gevallen al vroeg te detecteren, kunnen we de verdere verspreiding van het coronavirus beperken en een nieuwe piek van besmettingen en ziekenhuisopnames voorkomen.

Voor onze gezondheid en die van onze naasten (vooral de meest kwetsbaren onder ons) moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, met respect voor de richtlijnen inzake volksgezondheid. Isolatie en de procedure rond contactopvolging zijn cruciale regels bij een besmetting (of het vermoeden van) om op lange termijn samen te leven met dit virus.

Wat houdt de contactopsporing concreet in?

Van zodra een arts vaststelt dat je besmet bent met het coronavirus, zal je telefoon krijgen met de vraag met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Of je zal de melding krijgen dat je zelf in contact kwam met een besmette persoon, zonder dat daarbij wordt aangegeven om wie het precies gaat.

Gaat het om nauw contact, dan moet je twee weken in thuisisolatie gaan. Je mag dan enkel buiten voor essentiële verplaatsingen en moet overal een mondmasker dragen.

Volledige privacy wordt gegarandeerd, contacten die je opgeeft, komen niet te weten wie is besmet of met wie je in contact was.

Wees voorbereid: Je herkent coronaopsporing aan het telefoonnummer dat je opbelt

De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële speurders gaat. Je kan ook SMS-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.

De persoon aan de andere kant van de lijn heeft al bepaalde informatie over je, wie je huisarts is, je naam, telefoonnummer en je geboortedatum. Het telefoontje komt ook kort na de test. De telefonist zal bijvoorbeeld nooit naar bankgegevens vragen.

Je kan best beide nummers nu al in je telefoon bewaren onder de naam 'corona-opsporing'. Dan herken je het nummer meteen als je opgebeld zou worden.

Tip. Schrijf elke dag op met wie je contact had, langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter, of in een gesloten omgeving.

Meer over contactopvolging:
Website Zorg en Gezondheid
Website info-coronavirus.be

Lokale contactopsporing in Wijnegem

Als lid van de eerstelijnszone Voorkempen willen we bijdragen tot het snel opsporen van mogelijke COVID-19 besmettingen. Zo kunnen we de snelle verspreiding van het virus mee afremmen. 

Daarom richtten we een corona-meldpunt op dat verenigingen, organisaties of bedrijven moeten contacteren in het geval van een positieve COVID-19 test of waar er een sterk vermoeden is van een coronabesmetting. 

Voor Wijnegem kan je melding maken via covid19@wijnegem.be of op 0474 49 12 68. 

Als particulier hoef je geen melding te maken via dit meldpunt. Het is voldoende om contact op te nemen met je huisarts en daar verdere instructies op te volgen. Moet je een test ondergaan? Dan zijn dit de stappen waar je rekening mee moet houden

Adres
Turnhoutsebaan 422 , 2110 Wijnegem
Tel.
03 288 21 10
info@wijnegem.be
Ondernemingsnummer
0207533775
Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten

Wij werken nog steeds op afspraak. Zo vermijden we wachttijden en ben je meteen aan de beurt bij je volgende bezoek.