Bye Bye Gazon

Gepubliceerd op vrijdag 5 apr 2024 om 13:27
Door jouw tuin wilder en natuurlijker te maken, kan je bijdragen aan een hittebestendiger en biodiverser klimaat. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Zelfs met één vierkante meter natuur maak je al een groot verschil. Een boodschap waar Wijnegem ook haar schouders onder zet.

Wat doet Wijnegem voor #ByeByeGazon? 

Wijnegem neemt voor de tweede keer deel aan #ByeByeGazon en wil het goede voorbeeld geven door bepaalde stukken gras nog maar 2 tot 3 keer per jaar te maaien. Dat is alvast het geval bij delen van het binnenplein en de tuin van het gemeentehuis. Ook het park, een deel van het grasveld aan het woonzorgcentrum, en het gras in de dreef en aan de vijver van het park worden regelmatig gespaard van een goede knipbeurt. In de toekomst zullen er op de speelpleintjes, de Vaartdijk en langs de Merksemsebaan ook fleurige stukjes grasland met kruiden en bloemen te zien zijn. Maar om écht een impact te maken, kan jij ook helpen door een stukje natuur in je tuin haar eigen weg te laten gaan. Op de website byebyegazon.be kan je leuke ideeën vinden en ingeven hoeveel vierkante meter je laat staan voor de biodiversiteit in onze gemeente.

Waarom zou jij meedoen? 

Door gazon te verticuteren, bespuiten, bekalken, bemesten en veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras. Gevolg : insecten, zoals vlinders en bijen, vinden er geen bloemen meer. Maar deze diertjes staan wel in voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven. Moesten er geen insecten meer zijn, dan zouden wij er ook niet meer zijn. Door allerlei factoren is de hoeveelheid insecten in de voorbije tien jaar enorm afgenomen. We kunnen deze diertjes makkelijk helpen. Geef een stukje gazon terug aan de natuur… bijvoorbeeld één vierkante meter niet meer maaien… stel u voor: minder maaien, meer tijd voor aperitief en er vliegt al eens een vlinder voorbij! 

Niet alleen je tuin, ook je berm kan meedoen!

Wist je dat je niet alleen je tuin maar ook de berm voor je deur deels kan laten verruigen? Deze berm is openbaar terrein – de gemeente staat in voor het tweejaarlijkse onderhoud –, maar het staat je natuurlijk vrij om jouw stukje berm een fleurige natuurboost te geven:

  • Maai één strook naast de rijbaan en laat de rest van het gras groeien. Het zal niet lang duren voor de eerste wilde bloemen komen piepen.
  • Stapje verder? Zaai jouw stukje berm in met inheemse en biologische bloemzaadmengsels en stop in het najaar biologische bloembollen in de grond.

Laat iedereen weten dat jij een trotse bermbooster bent met onze toffe bermbordjes. Zo weten de mensen van de bermbeheerdienst dat ze jouw stukje niet hoeven te maaien, en wie weet inspireer je er ook andere inwoners mee! Vraag je gratis bermbordje aan via www.byebyegazon.be of haal er eentje op in ons gemeentehuis.

Vergeet je niet te registreren! 

Doe jij ook mee? Registreer je dan www.byebyegazon.be, je maakt zo ook nog kans op een leuke prijs!