Volg hier de de bouw van de nieuwe bruggen

Gepubliceerd op woensdag 29 nov 2023 om 14:00
De Vlaamse Waterweg nv vervangt in Wijnegem de brug aan de Turnhoutsebaan over het Albertkanaal door twee nieuwe bruggen. 300 meter westelijker wordt een gloednieuwe wegbrug gebouwd en iets verder (richting Stokerijstraat) wordt er een nieuwe fiets- en voetgangersbrug gebouwd.

Ga naar de website van de Vlaamse Waterweg voor de volledige presentatie.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuws over de nieuwe bruggen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van De Vlaamse Waterweg

Bouw nieuwe wegbrug (update 29/2)

De bananenbrug is ondertussen volledig afgebroken. In maart zal de nieuwe brug geplaatst worden, daarover volgt later meer nieuws.

Fietsers en voetgangers gebruiken vanaf nu de geoptimaliseerde route over het sluizencomplex om het kanaal over te steken en kunnen via de route Kasteellei - Molendreef - Pastorijlaan veilig het centrum bereiken. 

Gemotoriseerd verkeer vanuit Schilde rijdt om via de brug van de Houtlaan tot de nieuwe wegbrug wordt opengesteld, dat is vermoedelijk eind mei.

Vanaf 4 maart wordt het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Lindenlei afgesloten en starten hier de volgende werkzaamheden voor de nieuwe bruggen. Het gaat om de heraanleg van de weginfrastructuur met aanleg van gescheiden riolering en de voorbereidingswerken voor de aanloophelling en galerij van de fietsbrug.

Doorgaand autoverkeer volgt de omleidingsroute via de Eenhoorn en de Wommelgemsteenweg, die vanaf vrijdagavond 1 maart opnieuw toegankelijk is. Plaatselijk verkeer van de Lindenlei, Stokerijstraat, Molendreef en Kasteellei kunnen tot april in de wijk nog de lus maken. Op bepaalde momenten zal er wel 1 rijstrook afgesloten worden om veilig te kunnen werken. 

De aannemer houdt de wijk op de hoogte als er, naarmate de werken vorderen, plaatselijk grotere hinder te verwachten is.

Bouw fiets- en voetgangersbrug

Nadat eind mei 2024 gemotoriseerd verkeer de nieuwe wegbrug kan gebruiken, ligt de focus op de bouw van de nieuwe fietsbrug en de afwerking van de omliggende weginfrastructuur op beide oevers.
Op rechteroever geldt een korte omleiding via de Houtlaan voor de werken in de Turnhoutsebaan. Door de bouw van de fiets- en voetgangersbrug en de hinder in en rond de Stokerijstraat moet vrachtverkeer omrijden via de Uilenbaan. Personenwagens rijden om via de Oelegemsteenweg en Wijnegemsteenweg. 

Eind 2023 werd een extra editie van Info Wijnegem uitgebracht met een duidelijke toelichting van alle bouwfasen en de te volgen omleidingen. Je kan dit infomagazine hier downloaden:

Extra Info Wijnegem (december 2023).pdf573,5 Kb(pdf)

Brug Wijnegem is laatste project van 62 bruggen

Dit project van De Vlaamse Waterweg kadert in de opwaardering van het Albertkanaal. Inmiddels zijn al 60 van de 62 bruggen succesvol verhoogd, en de laatste twee projecten bevinden zich in de uitvoeringsfase. Het betreft de spoorbrug in Herentals, die medio december wordt afgebroken, en de brug van de Turnhoutsebaan in Wijnegem. Deze laatste wordt vervangen door twee nieuwe bruggen: één voor gemotoriseerd wegverkeer en één voor fietsers en voetgangers.

Jaarlijks wordt zo'n 40 miljoen ton aan goederen vervoerd over het Albertkanaal, wat overeenkomt met het equivalent van twee miljoen vrachtwagens.

“De verhoogde bruggen stellen de binnenscheepvaart in staat om met vier lagen containers veilig en vlot over het Albertkanaal te varen. Met een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter wordt de capaciteit van het kanaal vergroot, waardoor logistieke spelers en ondernemers worden aangemoedigd om de vrachtwagen in te ruilen voor de binnenvaart”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters. “Dat betekent een stevige impuls voor de economie én een krachtig alternatief voor het vrachtwagenvervoer. Zo dragen we bij aan een duurzame toekomst voor transport in de regio.”

Hinder bij werken kunnen we niet vermijden, maar wel zoveel mogelijk beperken. We zijn ons bewust van de impact die de werken hebben voor het verkeer en voor de inwoners van Wijnegem”,  benadrukt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Tijdens infomomenten samen met de lokale handelaren bleek er een grote bezorgdheid te zijn over de bereikbaarheid van Wijnegem omwille van het geplande moment van afbraak van de brug. Na constructief overleg met de gemeente Wijnegem is daarom beslist om de bestaande brug in januari af te breken en niet in december zoals initieel gepland. Zo blijft de brugverbinding tijdens de drukke eindejaarsperiode beschikbaar, een belangrijke periode voor de handelaars.”

Het verdagen van de afbraak van de bestaande brug met ongeveer één maand heeft verder geen impact op de globale timing van de werken”, vult Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv aan. “Door de afbraak van de bestaande brug op te schuiven naar januari komen we tegemoet aan de bezorgdheden van de gemeente en burgers.”

De tijdelijke onderbreking van de verbinding tussen linker- en rechteroever in Wijnegem heeft een impact op de hele bevolking van Wijnegem, maar zeker ook voor de lokale handelaren, zowel in als naast de werfzone. Het was hun expliciete vraag om de onderbreking op te schuiven tot na de eindejaarsperiode en de soldenperiode. Dat we in samenspraak met De Vlaamse Waterweg tot een akkoord zijn gekomen, maakt me erg blij”, benadrukt burgemeester Leen Wouters. “Als lokaal bestuur focussen we nu op de verdere ondersteuning van de handelaren tijdens die periode. Daarvoor zijn we op dit moment acties aan het uitwerken. Daarnaast proberen we ook in individuele gevallen de handelaren steeds te aanhoren als zij een directe impact hebben van de werken doordat hun zaak zich midden in de werfzone bevindt, bijvoorbeeld. De Vlaamse Waterweg staat ook open om mee acties te ondersteunen die we willen uitwerken voor onze lokale handelaars, wat we erg appreciëren.”

Zit je met nog vragen? Bekijk dan ook zeker onze FAQ-pagina, hier hebben we alle vragen die we ontvingen gebundeld en De Vlaamse Waterweg zorgde voor heldere en uitgebreide antwoorden. 

Gemeentehuis
Tel.
03 288 21 50
Vandaag
Gesloten
Morgen
open van 08:30 tot 12:00
Telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:30