Blind Geheugen 

Woensdag 20 september om 20 uur
 
Paljas Producties i.s.m. Curieus, Gezondheidsraad en 't Gasthuis.
Een oudere acteur wordt na een voorstelling ontslagen. Omdat hij zijn teksten niet meer kan onthouden? De dokters hebben namelijk de ziekte van Alzheimer vastgesteld.
Hij voelt zich verloren. Het decor van zijn laatste voorstelling wordt afgebroken. Ook zijn wereld verpulvert, korrel voor korrel. Het aanvaardingsproces is moeilijk. Hij voert een gesprek met de theatertechnicus. Het wordt een gesprek vol dramatiek, soms agressie maar ook met humor. Hij lardeert zijn verhaal met vele anekdotes en herinneringen uit het theater en uit zijn leven.
Het is zijn laatste keer op de "bühne", zijn zwanenzang. 
Deze voorstelling wordt, ondanks het ernstige onderwerp, met veel humor gebracht, maar is ook zeer herkenbaar en pakkend.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: € 5
Info: cultuur@wijnegem.be of 03 288 21 80

Het Humorabonnement: 'Xander De Rycke houdt het voor bekeken' (try-out) 

Vrijdag 29 september om 20.30 uur
 
De grappigste, relevantste alsook enige conference over televisie en film in Vlaanderen.
Comedian Xander De Rycke heeft er een project bij. De maker van de populaire podcast 'Mosselen om half twee' brengt een special over zijn geheime liefde: Het Vlaamse Medialandschap. De Rycke heeft het voorbije jaar zowat alle Vlaamse films en tv-programma's bekeken. Met 'Xander De Rycke houdt het voor bekeken' geeft hij het publiek daar nu een messcherp overzicht van. Dit najaar neemt Xander alles van september 2016 tot september 2017 onder de loep. Van sterke fictie tot zwakke reality en van kaskrakers tot box office flops. Niets is aan zijn blik ontsnapt.
Zijn conclusie? Dat zal je de avond zelf moeten horen. Maar nu houdt hij het voor bekeken.
'Er wordt wel eens gezegd dat Xander zijn eigen bruggen verbrandt in de media. Als hij het met dit soort sprankelend en sissend vuurwerk blijft doen, dan zit ik heel graag op de eerste rij.' - Lieven Scheire
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 11 - kassa € 12
Abonnement voor de vier voorstellingen: € 40

Het Humorabonnement: Steven Goegebeur 'De Man van Morgen' (try-out) 

Dinsdag 17 oktober om 20.30 uur
 
Steven Goegebeur is een vaste waarde in het Vlaamse comedycircuit. Met deze derde zaalshow bewijst hij zijn plek tussen de groten.
Op een mooie dag zegt Steven Goegebeur: "Het is genoeg geweest!". Hij beslist vanaf die dag om het helemaal anders te doen. Niets zal nog hetzelfde zijn. Alles wordt beter! 'De Man van Morgen' is geboren. En dat zal je geweten hebben. Want de man van morgen zal spreken. Zal gloedvol betogen hoe ook jouw leven kan veranderen en verbeteren. De man van morgen zakt af naar vandaag om je een stralende toekomst binnen te leiden.
In zijn derde zaalshow brengt Steven Goegebeur op onnavolgbare wijze het relaas van een man die eindelijk het licht heeft gezien. In een wervelende vertelling over hoe om te gaan met 'de toekomst'. Komt de toekomst ons toe? Moeten we alles plannen of leven we van dag tot dag? En vooral, kunnen we de toekomst veranderen? Volgens de 'Man van Morgen' wel.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 11 - kassa € 12
Abonnement voor de vier voorstellingen: € 40

Het Humorabonnement: Bas Birker 'Je Moeder!' (try-out) 

Zondag 7 januari om 20.30 uur
 
Zeven jaar geleden verruilde comedian Bas Birker Nederland voor Antwerpen. Hij sloeg er een Vlaamse schone aan de haak en ze kregen een dochter. Het Antwerps dialect heeft hij bijna onder de knie, maar leven in een multi-raciaal gezin blijkt toch lastiger dan gedacht.
Kamperen voor een school, creatief boekhouden en sluiproutes zoeken om de wodca-controle te omzeilen, Bas heeft alles al geprobeerd om in te burgeren. Maar het blijft wringen.
In 'Je Moeder!' beseft Bas nog maar eens dat stappen wandelen is, terwijl wandelen eigenlijk lopen is, lopen rennen, een kop een tas en een tas een sacoche. Alsof hij het moet uitleggen aan een kind. Zijn kind. Een verknipt kind. Je blijft tenslotte de dochter van nenollander en Je Moeder!
Nog nooit ging je zo graag naar Je Moeder! Logisch ook. Want Je Moeder was nog nooit zo grappig.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 11 - kassa € 12
Abonnement voor de vier voorstellingen: € 40

Het Humorabonnement: Veerle Malschaert 'Boegbeeld' 

Donderdag 18 januari om 20.30 uur
 
'Boegbeeld' is een onewoman comedyshow maar eentje van het soort dat je nooit eerder zag. Een show waar je mag lachen... én huilen. Want dat doet ze zelf ook, Veerle Malschaert. In deze taboedoorbrekende voorstelling houdt ze een pleidooi voor LOL én COL: laugh én cry it out loud. Want anders ontploft ge.
Als moeder van 2 kinderen, pas gescheiden en soms ontroostbaar wil ze vooral een BOEGBEELD zijn. Sterk, maar kwetsbaar!
Ze hapt naar adem als een viske in een zee van tranen. En als publiek hap je mee. Een rollercoaster van emoties waarnaar ge staat te kijken en wilt blijven kijken, wordt virtuoos afgewisseld met de juiste dosis humor en een schaterlach.
Veerle Malschaert is authentieker en kwetsbaarder dan ooit tevoren. Ze kent en beheerst de kracht van de anekdotiek en het persoonlijke als geen ander en breekt haar eigen verhaal open naar universele en actuele thema's. Sterker nog: haar verhaal zuigt je mee en voor je het goed en wel beseft beland je in een warm feest van heerlijke herkenbaarheid. Het soort herkenbaarheid dat verlicht en troost als een warm, zacht dekentje. 'Boegbeeld' is de must see van het jaar.
Tekst en spel: Veerle Malschaert - Coach/regisseur: Walter Janssens
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 11 - kassa € 12
Abonnement voor de vier voorstellingen: € 40

Jannie du Toit (Zuid-Afrika): 'Bonjour Monsieur Brel' 

Zondag 8 oktober om 15 uur
 
In 'Bonjour Monsieur Brel' worden de beeldrijke teksten van Jacques Brel in vier talen gezongen door de Zuid-Afrikaanse zanger Jannie du Toit en begeleid door een muziekensemble van het hoogste niveau: Chanie Jonker (piano) en Susan Mouton (cello). Jannie de Toit is al tientallen jaren een hoog aangeschreven Brel-vertolker en een blijvende exponent van uitmuntendheid in liedkunst, onder andere in het Nederlands. Zijn eerste vertolkingen van Brel zong hij in 1988 in de productie 'Van Berlyn tot Bapsfontein'. Na zijn tournees door de Benelux sinds 1992 is Jannie zeer geliefd geworden bij het Nederlandstalige luisterpubliek.
Paul Boekkooi (in Beeld, Johannesburg, 15 september 2016): "... een van die blinkste Brel-aanbiedinge wat tot nog toe in Suid-Afrika op die planke was. Ons het lank vir so 'n gehalte-aanbieding gewag. Ervaar die grensloos magiese daarvan."
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 12 - kassa € 15

Frank Van Erum en Pieter Bamps: 'Ideale Maten' (try-out) 

Donderdag 26 oktober om 20.30 uur
 
'Normaal denk je bij ideale maten aan een vrouw. Maar ik, ik denk spontaan, doodgewoon aan jou...' Ja hoor. Het bestaat nog. Echte, onbaatzuchtige vriendschap. Frank en Pieter delen lief en leed. En Pieters vrouw. Al weet hij dat zelf (nog) niet. Negen maanden later spoelt er een mandje aan op hun drempel. Met daarin ne kleine... Daar sta je dan als vaders. Bij de vondelingenschuif. Aan de doopvont. Rond de luiertafel. Wat begint als een idyllisch sprookje ontaardt in een nachtmerrie van co-kindschap en een zelfhulpgroep voor alleenstaande vaders. Zijn ideale maten bestand tegen deze ultieme relatietest? Of rijdt zelfs deze vriendschap zich vast in naar achterdocht stinkende pampers?
Deze eerste avondvullende show van dit duo biedt naast hilarische humor ook een verhaal vol spanning en occasionele tristesse. Herkenbare thema's als geboorte, dood, echtscheiding, ouder- en vriendschap krijgen telkens een bevreemdende twist waardoor je nooit weet wat te verwachten. Dit alles overgoten met een sausje van ideale muziekmaten en spitsvondige songteksten.
Frank Van Erum is een doorwinterde acteur/cabaretier. Wie herinnert hem niet van het fantastische cabaretduo Gino Sancti? Anderen kennen hem van zijn tv-werk in Thuis, Stille Waters.
Pieter Bamps is een rasacteur die we veel in het theater tegenkomen, maar die evenzeer te zien was in Flikken, Witse, Thuis en Familie. Een nieuw cabaretduo dat hoge ogen gooit!
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 12 - kassa € 13

Aperitiefconcert: 'Ratas del viejo Mundo' 

Zondag 26 november om 11 uur
 
Onder het palindroom OSSESSO brengt Ratas del viejo Mundo een selectie van de meest beklijvende pre-barokke madrigalen (o.a. Willaert, Lassus, de Monte...) en instrumentale werken uit de 16de eeuw. Gretigheid, kleur, subtiliteit en persoonlijkheid zijn kenmerkend voor het spel van dit schitterende ensemble.
 
In het Annuntia-instituut, Kerkhofstraat 10.
Tickets: vvk € 10 - kassa € 12
Abonnement voor de drie concerten: € 27

't Gasthuis Klassiek: 'Jubileum (met z'n) vieren' 

Zondag 10 december om 11 uur
 
'Jubileum (met z'n) vieren'
Ons twintigste concert in de reeks 't Gasthuis Klassiek!
Patrizia Hardt - zang
Hermelinde de Smet - barokviool
Piet Van Steenbergen - gamba
Dominik Riepe - klavecimbel
 
Zondag 28 januari 2018 om 11 uur
 
'Basso (non) continuo'
Hermelinde de Smet - barokviool
Phyllis Bartholomeus - barokcello
Dominik Riepe - klavecimbel
 
Zondag 4 maart 2018 om 11 uur
 
Hermelinde de Smet - barokviool
Dominik Riepe - clavichord
 
In de kapel van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 10 - kassa € 12 -12 aar en 65+: vvk € 8 - kassa € 10
Abonnement voor de drie concerten: € 25

Doek (try-out) 

Woensdag 13 december om 20.30 uur
 
Een ouderwetse komedie in de goede zin van het woord. Een verhelderend toneelstuk over echt en onecht, op het toneel, in de kunst en in de liefde. Hoewel... verhelderend?
Niemand wil meer met Richard werken, want Richard is de belichaming van de cliché-acteur. Hij drinkt, speelt op café voor onbegrepen kunstenaar, is narcistisch, megalomaan en strontvervelend.
Als bij de repetities van een nieuwe voorstelling de zoveelste actrice huilend wegloopt, blijft er maar één actrice over die de vrouwenrol zou kunnen spelen: Richards oude liefde Lies, met wie hij dit stuk al op het conservatorium speelde. We volgen de repetities van Richard en Lies en zien hoe ze weer aan elkaar moeten wennen, herinneringen ophalen, rollen spelen en terugdenken over keuzes die hun levens bepaalden.
DOEK won de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 en toerde reeds meermaals met groot succes in Nederland en Duitsland.
Spel: Katelijne Verbeke & Daan Hugaert
Regie: Tania Poppe - Tekst: Maria Goos
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 12 - kassa € 13

'Kerst-Miss anders bekeken' 

Zaterdag 16 december om 20 uur
Zondag 17 december om 15 uur
 
De bijzonder eigenwijze mix van overbekende tot vers geschreven nieuwe kerstliedjes, zowel ernstige als hilarische teksten, overgoten met een stevige portie humor, in beeld gebracht door een enthousiast ronddwarrelend ballet en begeleid door een kleurrijke smeltkroes van getalenteerde muzikanten uit diverse muziekgenres vormt al jaren de vertrouwde basis van de kerstshows van sopraan Kristina Meganck en woordkunstenaar Roger Nupie.
Dit jaar kleuren ze met 'Kerst-Miss anders bekeken' resoluut nog een heel stuk verder buiten de gangbare traditionele kerstconcertlijntjes en nodigen ze de frontmannen van de punkrockgroep M.A.T.E? mee op het podium. En weerklinkt daar ook niet ergens een mannenkoor?
Redenen genoeg om niet alleen de kerstballen en -kalkoenen beginnen te plannen, maar ook om voor jezelf en al wie je lief heeft alvast plaatsen te reserveren voor deze 'Kerst-Miss anders bekeken'.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 15 - kassa € 20
 
Dienst Cultuur
't Gasthuis
Mike Struyf - Leen Bosschaerts
Telefoon: 03 288 21 80
Fax: 03 288 21 89
Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem
Openingsuren:
Ma. Di. en Do. van 10 uur tot 12 uur en van 16 uur tot 20 uur
Wo. van 16 uur tot 20 uur
Vr. en Za. van 10 uur tot 12 uur
Juli en augustus:
Ma. Di. Wo. en Do. van 18 uur tot 20 uur
Vr. en Za. van 10 uur tot 12 uur